Felförda journaler inom psykiatrin kritiseras
Felförda beslutsjournaler är ett återkommande problem inom psykiatrin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det anser länsrätten i Uppsala som nu har uppmärksammat Socialstyrelsen på problemen. Socialstyrelsen ser allvarligt på saken.
Han anser att bristande rutiner allt för länge varit ett problem inom psykiatrin vid Akademiska sjukhuset.
- Vi har ett flertal gånger under de senaste åren konstaterat brister i rutiner vad gäller beslutföring och kontrollsystem. Det är mycket otillfredsställande att bristerna ännu inte tycks ha åtgärdats, säger Knut Mårfelt.
Försvårar länsrättens bedömningar
Det ärende som föranledde att länsrätten kontaktade Socialstyrelsen gäller en kvinna i 50-årsåldern. I juni togs ett beslut som innebar att kvinnan, som lades in för vård enligt hälso- och sjukvårdslagen i april, skulle vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Ett sådant beslut ska underställas länsrättens prövning senast dagen efter. Men så skedde först tre dagar efter beslut. Socialstyrelsen ska nu granska hanteringen och uppgifterna om problem med felförda beslutsjournaler.
Lagman Jerry Eriksson vid länsrätten i Uppsala län säger att de återkommande problemen försvårar länsrättens bedömningar.
- Vi har i flera fall inte kunnat utläsa i handlingar när eller hur beslut om exempelvis tvångsvård har fattats. Vi har i stället tvingast försöka rekonstruera vad som har beslutats, säger han.
Rånare släpptes fri
Under de senaste åren har Socialstyrelsen i flera fall riktat kritik mot psykiatrin i Uppsala. En miss av en överläkare resulterade exempelvis i att en ung kvinna tvångsvårdades drygt två veckor utan stöd i lagen. Överläkaren åtalades för tjänstefel. En oenig Uppsala tingsrätt fann att tjänstefelet skulle bedömas som ringa, vilket innebar att åtalet ogillades.
Inom rättspsykiatrin har flera fall granskats av Socialstyrelsen. I ett fall släpptes en rånare fri, utan någon prövning, trots att han var dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det var när mannen satt häktad misstänkt för bland annat mordbrand som åklagaren upptäckte att mannen sedan 1993 var dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, en påföljd som formellt fortfarande gällde.
"Handlar om bristande rutiner"
Enligt Knut Mårfelt hade Socialstyrelsen utlovats ett skriftligt svar före sommaren kring vilka förbättringsåtgärder som vidtagits inom psykiatrin. Pelle Frisk, tf psykiatrichef under sommaren, säger till UNT att han inte känner till varför svaret ännu inte inkommit.
Enligt Pelle Frisk har man dock under våren kommit tillrätta med problemen med felförda beslutjournaler. En inventering har genomförts vid klinikerna vid Psykiatricentrum.
Pelle Frisk tror inte att problemen har orsakats av för hög arbetsbelastning.
- Det handlar nog mer om bristande rutiner. Men nu har vi en nytt färskt system som ska förhindra missar i framtiden, säger han.
Fakta
Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) gäller patienter med allvarliga psykiska störningar som skrivs in av läkare på så kallat vårdintyg. Patienterna har rätt att överklaga beslutet om tvångsvård hos länsrätten. I båda lagarna är tvångsvården tidsbegränsad och måste omprövas med jämna mellanrum. Omprövning görs av länsrätten.
Lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV) gäller i huvudsak patienter som är dömda till vård. Lagen innebär att den ansvarige överläkaren inte längre själv kan skriva ut en patient. Länsrätten måste först pröva ansökan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!