Jan-Erik hade aldrig varit sjuk, aldrig ätit medicin och hade aldrig tidigare behövt sjukhusvård. Men den där dagen i slutet av augusti var läget akut.
– Han hade så ont att han skrek. Jag hörde honom redan i trappen, säger sambon och livspartnern Ingrid Eriksson.
Med hjälp av en granne kunde paret ta sig till Akademiska sjukhusets akutmottagning. Där anslöt dottern Eva Eriksson. En blek och kallsvettig Jan-Erik, som vid det laget hade så ont att han varken kunde ligga ner eller sitta upp, fick en smärtstillande spruta.
– Eftersom han aldrig legat på sjukhus hade han ingen sjukhusjournal. En läkare klämde och kände på pappa och så fick han lämna blodprover och urinprov, berättar Eva.
Njursten, blev diagnosen. Läkaren förklarade att Jan-Erik skulle få smärtstillande tabletter utskrivna och sen kunde åka hem.
– Jag frågade vem som skulle ta hand om honom när effekten av tabletterna gått ur, och om det inte var bäst om pappa röntgades, säger Eva.
Eftersom det handlade om njursten skulle Jan-Erik komma tillbaka om tre till fem veckor för en röntgen, sa läkaren. Men de hann knappt innanför dörren innan Jan-Erik föll ihop på golvet, berättar Ingrid.
– Jag hörde en duns från sovrummet när han ramlade. Ambulanspersonalen gjorde hjärt-lungräddning i 50 minuter, men det hjälpte inte. Han var redan borta, säger Ingrid.
Obduktionen kunde konstatera vad familjen misstänkt: Det var inte njursten. Jan-Erik dog av ett brustet åderbråck på stora kroppspulsådern.
– Hade de gjort en röntgen eller ett ultraljud hade min pappa kanske levt idag. De gjorde inget för att bekräfta diagnosen, säger Eva.
– Utan journaler kunde ju inte veta någonting om honom. De borde vara mer noggranna i såna fall, tillägger Ingrid.
Bengt Sandén, chefläkare på Akademiska sjukhuset, säger att läkaren bara agerat enligt rikspraxis.
– Har man typiska symptom för njursten behövs ingen utredning för att ställa diagnos. Då görs kontrollen efter en månad, säger han.
Sjukhuset Lex Maria-anmälde dock händelsen och har nu ändrat sina rutiner.
– För att utesluta pulsåderbråck har vi ändrat på våra rutiner. Det nya är att patienter över 65 med nydebuterade njurstensbesvär ska genomgå en röntgenundersökning innan de skrivs ut, säger chefsläkare Bengt Sandén.