Felaktigt dödförklarad kräver skadestånd
Till dödsboet för Tomas Brink stod det på det röda pensionskuvertet som damp ned bland posten hos en mycket förvånad och levande Tomas Brink. Försäkringskassan i Uppsala hade av misstag registrerat honom som avliden, något som har orsakat både obehag och flera timmars telefontid för Tomas Brink.
— Men jag är inte säker på att det stämmer. Jag fick nämligen ett besked om avflyttning till min adress i Danmark från Försäkringskassan. Det var först efter att jag kom tillbaka till Sverige i april 2001 som jag upptäckte att jag hade blivit registrerad som avliden, säger Tomas Brink.
Bland posten låg ett kuvert från Premiepensionsmyndigheten (PPM), adresserat till dödsboet för Tomas Brink. PPM hämtar sina uppgifter från Försäkringskassans register.
— Det kändes olustigt när jag läste adressaten på brevet. Jag blev orolig och ringde till Försäkringskassan för att försöka reda ut vad som hänt. De sade bland annat att jag inte varit bokförd i Sverige sedan i slutet av 80-talet. Och att det kanske var Skattemyndigheten som gjort fel.
Senare har dock Försäkringskassan i Uppsala ändrat sin version och medgett att ett misstag har begåtts hos dem.
Nu ska Justitiekanslern, JK, pröva om Tomas Brink får skadestånd. Riksförsäkringsverket, som är tillsynsmyndighet för Försäkringskassan och dessutom ansvarig för de datasystem som handläggarna på Försäkringskassan använder, har yttrat sig och anser att Tomas Brink bör få skadestånd. Riksförsäkringsverket skriver bland annat att "felet har avsett ett synnerligen integritetskänsligt område" och att "felet måste ha medfört ett mycket påtagligt lidande för Brink". Man överlämnar till JK att bestämma skadeståndets storlek.
— Jag har blivit illa berörd av det inträffade. När jag fick kuvertet blev jag orolig för vad som skulle hända med min framtida pension. Dessutom har jag spenderat flera timmar i telefonkö hos Försäkringskassan, säger Tomas Brink.
Ett beslut från JK kommer troligtvis inom ett par veckor.
UNT-Fakta: Det är inte första gången som en privatperson felaktigt registreras som avliden. JK har i ett antal fall betalat ut skadestånd mellan 10 000 och 30 000 kronor till personer som registrerats döda. Enligt lagen ska den registeransvarige ersätta skada som tillfogas en registrerad genom att ett personregister innehåller oriktig eller missvisande uppgift om honom eller henne.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!