Ulf Wennström är en av flera läsare som har hört av sig till UNT om försäkringar vid cykelstölder. Hans försäkring hade ett maxbelopp 20 000 kronor, men de nyinköpta cyklarna som hans familj bestals på var värda det tredubbla beloppet. På en natt förlorade de 40 000 kronor.
– Vi blev av med fem nya cyklar på ett bräde, berättar han när han tar emot utanför villan i Gamla Uppsala.
Vanligtvis ställer de alltid in cyklarna på kvällen. Men just den här kvällen blev det inte av.
– Vi missade det. Det räckte att göra det misstaget en gång, säger han.
Alla cyklarna var låsta med godkända lås och dessutom fastkedjade.
– Det var definitivt inga tillfällestjuvar. Antagligen har de kört upp med en skåpbil, brutit upp låsen och lassat in dem, säger han.
Olika försäkringsbolag har olika upplägg på sina hemförsäkringar för cykelstölder – och ofta blir det invecklat.
– Jag hade väl en aning om det här maxbeloppet, men jag var inte helt insatt. Det känns surt. Man betalar mycket pengar för sin hemförsäkring för att den ska täcka in sådant här. Jag skulle gärna se en tydligare information om vad som verkligen gäller.
Kunskaperna kring vad som verkligen ingår i hemförsäkringen bland cykelägare är ofta bristfälliga. Att hålla sig uppdaterad om villkoren är viktigt, när allt kommer omkring är det de som gäller när en cykel blivit stulen – och inte vad en försäljare sagt när försäkringen tecknades.
– Många känner inte till vilka begränsningar som finns i sin hemförsäkring. Bara maxbeloppet vid en cykelstöld kan variera från runt 6 000 upp till 70 000 kronor, säger Peter Stark, jurist med boendeförsäkringar som specialområde på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Var du ställer din cykel spelar också roll. Hade familjen Wennströms cyklar stått parkerade i vardagsrummet hade maxbeloppet varit betydligt högre.
Även självrisken skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen. Det vanligaste är en självrisk på 1 500 kronor för en cykel. Men att ha en på 25 procent förekommer också hos vissa. Inte att rekommendera om man har en ny, dyr cykel.
– Cyklar kan variera väldigt mycket i pris i dag. Köper du en på stormarknaden kan den kosta 1 900 kronor. Samtidigt har tävlingscyklar på uppemot 100 000 kronor blivit väldigt populära, säger Peter Stark.
En cykel som kostar under 2 000 kronor behöver inte rulla långt innan värdet understiger 1 500 kronor, det vanligaste självriskbeloppet.
– Då får man inte ut någonting på sin hemförsäkring. Det är många som inte vet det.
För den med en hoj i prisklass högre kan det vara värt att undersöka någon av de tilläggsförsäkringar eller särskilda cykelförsäkringar som erbjuds. Men för de flesta är de en onödigt kostsam affär, enligt Peter Stark.
– Ofta handlar det om att försäkra bort självrisken. Och att betala 200 till 300 kronor per år för det är en extremt dyr försäkring.
Så var det frågan om låsen. Standarden i dag är att försäkringsbolagen kräver att de godkänts av SSF Stöldskyddsföreningen om de ska betala ut full ersättning.
– Det stämmer, säger Henrik Hedlund, ansvarig för normer och regelverk på SSF.
– Vi kontrollerar alla lås som vi får in innan vi beslutar om de ska godkännas.
Just nu pushar man också för så kallad DNA-märkning av cyklar – en vätska som skvätts på ramen och sedan används för att identifiera cykeln med hjälp av ett register.
– Det handlar mycket om att avskräcka tjuven. En cykel som är ordentligt fastlåst och tydligt stöldmärkt är mindre attraktiv att stjäla.
Men Ulf Wennström i Gamla Uppsala är tveksam till om det finns något som skrämmer dagens cykeltjuvar.
– Man kan man ju fråga sig varför man betalar uppemot 1 000 kronor för så kallade godkända lås. Det är som att köpa en bil man vet kommer att krocka.