Febrilt arbete hitta friårsersättare
100 lärare i Uppsala kommun har ansökt om friår till terminsstarten i höst och arbetsförmedlingen arbetar febrilt för att hitta ersättare. Den ökade ekonomiska pressen på skolorna i Uppsala är en förklaring till att så många ansöker om sabbatsår.
—Vår målsättning är att alla 100 ska kunna få friår men det är svårt att hitta kvalificerade ersättare, säger Anders Söderberg, biträdande chef på Arbetsförmedlingen Kompetens i Uppsala.
Ökad press
Ansökningarna om friår har strömmat in till arbetsförmedlingen och hittills finns totalt 127 tjänster i Uppsala län där man inte kunnat hitta någon ersättare. De flesta av dessa är lärartjänster.
Av dem som söker friår i Uppsala arbetar den stora majoriteten inom vård eller utbildning — områden som de senaste åren drabbats av stora nedskärningar. Agneta Boström (s) är ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning i Uppsala kommun. Hon tror att den ökade pressen på lärarna kan vara en bidragande orsak till att så många vill ta ett sabbatsår.
—Det kan finnas andra motiv till varför så många har ansökt om friår — man kanske vill förkovra sig studiemässigt till exempel. Men vi vet att det är ett stressigt yrke och att omorganisationen har medfört en ökad ekonomisk press på skolorna i Uppsala de senaste två åren, säger Agneta Boström.
Minskade resurser
När kravet på skolorna i Uppsala att hålla budgeten hårdnade efter omorganisationen lyckades de flesta rektorer dra åt svångremmen. Men besparingarna gick ut över lärarna. Och i och med att barnkullarna som går i skolan nu är mindre än för några år sedan har tilldelningen av resurser också beskurits kraftigt. Det kan vara en förklaring till att så många lärare söker sig bort från arbetsplatserna i Uppsala.
På Lärarförbundet finner man för troligt att det är bland annat stressen på skolorna som leder till att så många lärare sökt friår i höst.
—Ohälsotalen är höga bland lärare. Den hypotes Agneta Boström presenterar tror vi stämmer, säger Gunno Boström, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Uppsala.
Gott om utbildade
Men han ställer sig samtidigt frågande till varför arbetsförmedlingen har svårt att hitta kvalificerade ersättare.
—Det finns gott om utbildade lärare som söker jobb i Uppsala. Att man skulle ha svårt att hitta behöriga vikarier att fylla tjänsterna har jag därför svårt att tro. Det får inte bli så att man ersätter lärarna med obehöriga och outbildade personer. Redan nu är 18 procent av de verksamma lärarna i Uppsala obehöriga samtidigt som det finns kvalificerad arbetskraft att tillgå, säger Gunno Boström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!