Fd chef: "Ta personalens arbetsvillkor på större allvar"
Under den förra besparingsvågen arbetade Ingela Målqvist som enhetschef inom äldreomsorgen. Det är en erfarenhet som gjorde henne smått omskakad och hon uppmanar politikerna att spara på ett mer genomtänkt sätt den här gången.
— Mitt syfte är inte att klanka på kommunen utan att försöka bidra till att personalen får drägliga arbetsförhållanden, framhåller hon.
Bråttom med besparingar
I augusti i fjol rekryterades hon till äldreomsorgen i Eriksberg och fick ett hundratal personer under sig.
I oktober kom direktiv att 21 procent av budgeten skulle sparas in.
— Det var oerhört bråttom. Nedskärningarna skulle genomföras på sex månader och dessutom med krav på bibehållen verksamhet.
Hon berättar om kaotiska arbetsförhållanden med hårt pressad personal. Timanställda togs bort och den schemalagda personalen fick börja arbeta varannan helg.
— Många sa att de var slut redan innan nedskärningarna och att de inte orkade mer. Sjuksköterskorna som enligt lag har personligt patientansvar var rädda att förlora sina legitimationer eftersom deras arbetsförhållanden var så pressade. Sköterskorna har ansvar för stöd och handledning till övrig personal, något de inte hann med.
Hon framhåller att de anställda var väldigt lojala.
— De pressade sig själva för att besparingarna inte skulle gå ut över vårdtagarna.
Systemfel
Enligt Ingela Målqvist finns systemfel som gör situationen för äldreomsorgens personal extra besvärlig.
— För att utföra sitt arbete får hemvården en ersättning per timme av äldrenämnden. Men i ersättningen ingår inte kostnader för bland annat mat, larm och kontaktmannaskap.
— Inte heller möten eller restid till vårdtagarna ersätts. De få möten man lyckas klämma in får tas från tid när personalen egentligen ska vara hos vårdtagarna och under mötena sitter alla på språng.
Alltid för få
Hon menar att systemet bygger på en konstant underbemanning.
— Det finns aldrig några marginaler eller tid för återhämtning utan alla utnyttjas så hårt det går.
Äldrenämnden har ett avtal med utförarna inom äldreomsorgen men Ingela Målqvist hävdar att det till stor del är tomma ord.
— Enligt avtalet ska personalen erbjudas kompetensutveckling, ett rehabiliterande arbetssätt, uppföljning med mera, men sådant såg jag aldrig till.
Innan Ingela Målqvist började i Uppsala hade hon jobbat med arbetsmiljöfrågor i tio år och är alltså expert på området.
— Om personalen ska orka på sikt måste Uppsala kommun bli en betydligt bättre arbetsgivare, säger hon.
Hon uppmanar politikerna att ta tag i problemen.
— Vill man öka möjligheten för vårdtagarna att bo kvar hemma måste man ta personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö på större allvar, annars blir personalomsättningen högre och andelen outbildad personal ökar. Risken är även stor att delar av besparingarna äts upp av kostnader för sjuklöner och vikarier. Om inget görs undrar jag hur kommunen ska få personal till de här jobben i framtiden.
Fotnot: Enligt rapporter från länsstyrelsen och arbetsmiljöverket har personalen inom hemvården i Eriksberg varit mycket pressad det senaste året. I maj gjorde kommunen en åtgärdsplan varefter situationen förbättrats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!