Men det finns knep – med billig mat och låga fasta kostnader klarar du den knapra studietiden.
Den som pluggar och lever på studielån är van vid att vända på varje slant och koka soppa på en spik. Livet med studiemedel är ingen lyx.
– Jag tänker hela tiden på vad saker kostar och väljer det billigaste, säger studenten Matilda Hallonsten, 21, som pluggar på kulturentreprenörprogrammet i Uppsala.
Särskilt tufft blir det att leva på studiemedel om man har jobbat tidigare och är van vid en högre inkomst, säger Bodil Hallin som är privatekonom på Ikano Bank. Det viktigaste är att se till att man har så låga fasta utgifter som möjligt, tycker hon.
– Se också till att lägga alla räkningar på månadsbasis, så slipper du stora kvartalsräkningar.
Gör gärna en budget för pengarna som finnas kvar när räkningarna är betalda och sätt undan en summa för mat, så slipper du tänka på det.
– Ofta umgås man med andra som har lika skral ekonomi som man själv medan man pluggar, och det kan underlätta. Men det kan vara svårt att leva billigt när det finns ett stort tryck i samhället på att vi ska konsumera väldigt mycket, säger Bodil Hallin.
Bodil Hallins erfarenhet är att många studenter får hjälp av sina föräldrar med ekonomin, särskilt med stora utgifter. Matilda Hallonsten säger att hennes föräldrar är anledningen till att hon ändå klarar sig bra på studielånet.
– Det är en trygghet att veta att de finns och ställer upp om det skulle vara något akut. För man har inte råd att spara ihop till en buffert för oförutsägbara utgifter när man måste använda alla sina pengar till att leva.
Hon avstår från rätt mycket, berättar att hon gärna skulle äta ute oftare till exempel, och köper aldrig dyra kläder. Men Matilda Hallonsten tycker ändå att systemet med studiemedel är bra, även om det inte är så mycket pengar.
– När jag bodde i studentkorridor bodde jag granne med två indiska killar som gick upp klockan fem varje morgon och jobbade innan de gick till skolan. Det är lyxigt att kunna låna för att plugga i några år.