Skulle du klara dig på 11 000 i månaden? 4 500 kronor kvar när hyran är betald?
Pensionärernas riksorganisation, PRO, rasar mot att 225 000 pensionärer i landet ligger på den nivån varje månad. Inkomsten, som kan bestå av garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, motsvarar EU:s gräns för ”låg ekonomisk standard eller relativ fattigdom”.
– Det är alltför många som har för låga pensioner och det är framför allt ensamstående som har det väldigt knapert. De måste prioritera bort det som är självklart för oss andra, till exempel att resa och betala för tandvård. De kan hamna i social isolering, säger Anders Thoré som är PRO:s sakkunnige i pensionsfrågor och som kartlagt äldrefattigdomen i landet.
Statistik hos Pensionsmyndigheten ger en bild av ekonomiskt ansträngda hushåll: Uppsala kommun har 4 322 pensionärer med bostadstillägg på i genomsnitt 2 556 kronor i månaden. Bland dessa finns det 431 pensionärer som har äldreförsörjningsstöd på i snitt 1 995 kronor per månad.
Äldreförvaltningen har inlett ett projekt för att kartlägga den socioekonomiska situationen bland Uppsalas äldre.
Förvaltningsdirektör Gunn Henny Dahl berättar att omkring tusen invånare, över 65 år, saknar möjlighet att betala avgifter inom hemvård och särskilt boende. Dessa har därför blivit avgiftsbefriade.
– Det är anmärkningsvärt att det är så många. Vi ser att gapet har blivit större mellan fattiga och rika äldre, och det är fler som tar kontakt med oss om ekonomin i dag.
Är du orolig för att gruppen fattiga ska öka?
– Ja, det är en grupp som kommer att öka men de kommer inte att belastas med avgift utifrån det regelverk vi har i dag. Därför önskar vi genom projektet ringa in de personer som är mest behövande, så att vi riktar våra insatser åt rätt håll i framtiden.
Men det kommer att bli fler äldre Uppsalabor som lever på fattigdomsgränsen?
– Ja, och det är klart att det är ett problem. Vi kan påverka det genom att jobba brett, men det är en fråga som måste utredas i kommunen som helhet.
PRO presenterade en rapport om äldrefattigdom i höstas. Flera pensionärsorganisationer vill att pensionssystemet ses över. Men det är en förändring som tar tid.
– Det snabbaste är att förbättra det statliga bostadstillägget. Det finns ju en övre gräns på 5 000 kronor och som inte har ändrats på lång tid. Bostäderna kostar mer än så i dag och äldrebostäder kan kosta ännu mer, säger Anders Thoré.
Både bostadstillägg och pensioner ligger på statens ansvar, men PRO anser att kommunen kan påverka mycket. Anders Thoré påpekar att grundläggande rättigheter som äldreomsorg ska vara skattefinansierade.
– Ju mer som är skattefinansierat i stället för avgifter, desto mer hjälper det äldre. Du har äldres kostnad för hemtjänst, mat och förbrukningsartiklar. Kommunerna har ett ansvar att täcka de kostnaderna med skatten i så stor utsträckning som möjligt.
Enligt Socialtjänstlagen har kommunen det yttersta ansvaret för att invånarna får det stöd och den hjälp de behöver. I Uppsala kommun kan man söka ett tillfälligt försörjningsstöd för extraordinära utgifter som till exempel tandvård. Men det är relativt få som söker stödet. Ida Bylund Lindman, chef för försörjningsstöd i Uppsala kommun, säger att det handlar om 40-60 hushåll i månaden.
– De som har det allra sämst kan söka hjälp av oss, men det ingår inte i vårt uppdrag att ha en uppsökande verksamhet. Det finns äldre som kan vara fattiga men som ändå ligger över riksnormen.