Fastna inte i sambofällan

Att flytta ihop för första gången är roligt och spännande. Men sätt er ner och prata igenom ekonomin på en gång så undviker ni framtida problem. I krig och kärlek är ju allt tillåtet.

Samboavtal, gemensamt bankkonto och testamente. När man är kär och nybliven sambo känns det långt borta - men ta ett pengasnack, det är säkrast.

Samboavtal, gemensamt bankkonto och testamente. När man är kär och nybliven sambo känns det långt borta - men ta ett pengasnack, det är säkrast.

Foto: Sandra Qvist/Scanpix

Uppsala2009-08-30 20:39
Som nyblivna sambor gör ni ett lyft ekonomiskt. Ni slipper betala hela hyran själva och dessutom delar ni på allt från telefonabonnemang till dagstidning. Besparingen kan bli flera tusenlappar i månaden.
Men innan ni rusar i väg och köper en massa prylar för bonuspengarna så är det klokt att ta ett ordentligt pengasnack. Det finns inget som är så lätt att bli osams om som pengar. Skilsmässoadvokater berättar om par som träter i det oändliga om kaffeserviser. Hur ska det då inte bli när det gäller dyrare prylar som en bostad eller en bil?

Prata igenom vem som ska betala vad i ert samboförhållande. Ska ni dela rakt av på alla utgifter eller inte? Hur är det med bostaden? Vem äger den egentligen? Ska ni spara till ett framtida gemensamt bostadsköp? Behöver ni skriva ett så kallat samboavtal? Frågorna är många.
- Gör en förteckning över vad var och en äger när ni flyttar ihop. Om ni sedan köper och betalar något tillsammans, så se till att också stå gemensamt på kvittot, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.
Bestäm också hur ni ska göra med de löpande gemensamma utgifterna för boende, mat, telefon, tidning och liknande. Ett sätt är att öppna ett gemensamt konto som var och en sätter in pengar på varje månad. Från det kontot betalar ni sedan alla gemensamma räkningar.

Om ni ska sätta in lika mycket pengar eller inte på det kontot kan bara ni själva bestämma. Kanske tjänar den ena mer än den andre och gärna betalar mer. Andra föredrar millimeterrättvisa.
- Tänk på att det blir tokigt om en har stått för maten och den andre har köpt bilen och andra kapitalvaror. Separerar ni är maten uppäten men bilen finns kvar och då ägs den av den som köpte den. Den som betalade maten har ingen rätt till bilen. En klassisk sambofälla, säger Gunilla Nyström.
Det enda sambolagen reglerar är nämligen bostaden och bohaget. Är det köpt för att användas gemensamt så har samborna rätt till hälften var vid en separation. Det spelar ingen roll vem som har betalat. Är avsikten att ni ska bo i lägenheten och använda bohaget tillsammans så har ni hälftenrätt vid separation.

Detta gäller alltså inte båt, bil och annat som inte är bohag eller bostad.
- Bilen kan bara en stå som ägare på i bilregistret, så om ni köper den tillsammans, se till att det finns ett papper som visar att ni båda äger den.
Tar ni ett gemensamt lån för att köpa en lägenhet tillsammans ska ni också veta att ni är solidariskt betalningsansvariga för lånet gentemot banken. Hur ni sedan delar upp låneavbetalningen mellan er bryr banken sig inte om. Så trots att den ena partnern betalar av sin hälft, kan han eller hon bli krävd på pengar av banken om det blir strul med låneavbetalningen.






Checklista för nyblivna sambor
  • Skriv upp vad var och en äger när ni flyttar ihop. Det är bra att ha listan om ni separerar.
  • Öppna ett gemensamt konto som ni betalar mat och gemensamma räkningar från.
  • Köp stora saker ihop och se till att ni har ett kvitto som bekräftar att ni äger grejen tillsammans.
  • Skriv ett testamente om ni vill ärva varandra. Extra viktigt om ni äger bostaden ihop. Annars ärver den efterlevandes barn, föräldrar eller syskon - inte sambon.
  • Bolåneskydd, en försäkring som gör att halva lånet skrivs av om ena parten dör, gör inte att efterlevande sambon ärver. Däremot blir arvet för barn, föräldrar eller syskon, om det saknas testamente, större eftersom den avlidnes del av skulden är avskriven.
  • Samboavtal. Om ni inte vill dela lika på bostaden och möblerna som ni skaffade för att bo tillsammans ska ni skriva ett samboavtal. Det avtalar bort sambolagens regler om likadelning vid separation.
  • Försäkringar. Se till att sambon är förmånstagare om ni vill att han eller hon ska få ut pengar från eventuella livförsäkringar som ni har. De flesta har en grupplivförsäkring via jobbet. Glöm inte att ändra förmånstagare om ni separerar. (TT Spektra)
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om