Fastighetsägarna har slutat anmäla klotter

Klotteranmälningarna i Uppsala minskar. Men det beror inte på att skadegörelsen minskat utan på att fastighetsägarna verkar ha gett upp. Det anser Karin Bölje Svärd, polis vid Ungdomsenheten i Uppsala och allmänhetens kontaktperson mot klotter.

Uppsala2002-08-24 00:02
När I centrum återger senaste klotterstatistiken i Uppsala blir hon mycket förvånad.
- Jag tyckte själv när jag kom tillbaks till stan efter semestern att klottrandet snarast ser ut att ha ökat. Det verkar finnas ett mörkertal i statistiken. Den sorgliga sanningen är nog tyvärr att fastighetsägarna börjar ge upp. Varför göra sig besvär att anmäla klottret när man ändå inte får någon ersättning av försäkringsbolagen?
Karin Bölje Svärd menar att de lokala politikernas budskap har blivit alltmer suddigt.
- De verkar inte ta det här på allvar. Bara ett parti här i stan, kristdemokraterna, har haft kontakt med oss med anledning av klottrandet. Som jag ser det har samhället höjt ribban, och det är mycket olyckligt.

Tidsfråga innan bevakningsfirma dokumenterar
Vi träffas på Polishuset i Uppsala, och Karin Bölje Svärd matar in en smygtagen film i videon, som visar sekvenser från en graffitifestival i Husby utanför Stockholm. Det är en bevakningsfirma som filmat på kommunalt uppdrag. Samma bevakningsföretag har ett klotterbevakningskontrakt med Uppsala kommun, och det är enbart en tidsfråga innan bevakningsfirman börjar dokumentera pågående klotter.
- Ungdomarna nöjde sig inte med att måla på de uppsatta klotterväggarna. Här ser man hur även toaletter, busskurer och fastigheter i närheten blivit fullklottrade. Och på den här sekvensen syns unga klottrare som sniffar lim ur plastpåsar.
I somras visades en annan klottervideo i SVT:s Rapport, en köpvideo producerad av klottrare i Stockholm. Filmen, som visar hur ett tunnelbanetåg vandaliseras väckte stort uppseende.
- Samma tags som syns i den videon finns nu över hela Uppsala och sträcker sig i dag ända till Enköping och Sala. Klottrares rörlighet är stor.

Övervägande pojkar
Vilka ungdomar klottrar, och varför?
- Alla vill vara bra på något. Det enda jag kan säga med bestämdhet är att det är övervägande pojkar, och att invandrarungdomar mycket sällan ägnar sig åt klotter.
Stämmer det att klottrande är en inkörsport till annan brottslighet?
- Ja, det visar flera forskningsrapporter. Kriminologen Jerzy Zarniecki har följt 70 pojkar i åldern 13-14 år som greps för klotter 1995, för att värdera om det finns kopplingar till annan brottslighet. Han kom fram till att 30 procent av de gripna senare ägnade sig åt bilstölder, narkotikabrott och inbrott.
10 procent utvecklade ännu gravare brottslighet. Dessutom fortsätter ytterligare 15 procent med sin skadegörelse, det vill säga sitt klotter. 55 procent fortsätter alltså en brottslig karriär.

Ologiskt med legala klotterväggar
Ett återkommande ämne i klotterdiskussionen är legala väggar. Skall vi ha en legal klottervägg i Uppsala?
- Legala väggar är ologiska. Det innebär ju att någon förr eller senare målar över det du gjort. I den här subkulturen är det en skymf om någon målar över ens bild. Det betyder "Jag har tagit ditt område".
Karin Bölje Svärd berättar att det uppstått vad hon kallar "en hel marknad" kring klottret.
- De äldre klottrarna gör pengar på de yngre. Man säljer bland annat videofilmer, tidningar, skisser över måtten på tunnebanetågens fronter och fönster. Det är en hierarki där de yngre ser upp till de äldre.

Förknippats med våldsbrott
På senare tid har klottrare även förknippats med våldsbrott. En privatperson blev svårt misshandlad och en väktare knivhöggs i Stockholm i somras. Den senaste klottervideon som nyligen visades i SVT återger ungdomar med vapen. Skall allmänheten ingripa mot klottrare?
- Känner man att man klarar det, så varför inte? Jag anser rent generellt att vuxna borde ingripa mot ungdomars brottslighet mycket oftare. Men andas djupt två gånger först. Annars: iaktta, ring polisen, tala om hur de ser ut, kolla vart de försvinner, och skriv gärna ner deras klädsel.

Fotnot 1: Under juni-juli och halva augusti 2001 anmäldes 72 fall av klotter i Uppsala kommun. I år har anmälningarna minskat till 47.
Vad gäller hela länet är siffrorna för samma period ungefär desamma: 111 anmälningar i år och 108 förra året.
Fotnot 2: Klottret i Uppsala kostade enligt tekniska kontoret cirka 2,5 miljoner år 2001.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!