De som passerar korsningen Geijersgatan – Viktoriagatan undgår knappast att lägga märke till den stora tegelfastighet som tronar där. På initiativ av bostadsrättsföreningen som äger huset beslöt länsstyrelsen i mars att klassa det så kallade S:t Erikshuset som byggnadsminne. Det innebär bland annat att exteriören inte får ändras och att fastigheten även i övrigt är fredad mot omgörningar. Skyddet gäller också invändigt och omfattar allt från lägenhetsdörrar till trappräcken.
– Jag gillar verkligen den stiliga tegelfasaden på vårt hus, bland annat för de fantastiska dekorationerna. Det säger Margareta Hasselmo, en av de boende i S:t Erikshuset som varit med under processen då länsstyrelsen arbetat fram ärendet.
Fastigheten uppfördes 1929 av Aktiebolaget S:t Eriks Lervarufabriker. När fastigheten byggdes låg den som en sista utpost ute på en åker där S:t Eriks Lervarufabriker hämtade sin lera för framställning av bland annat tegelstenar. Tanken med byggnaden var att visa upp företagets produkter och därför uppfördes det just i tegel. I entréplanet finns fasta montrar där företagets konstgods och hushållskeramik ställdes ut för att visa besökarna.
Länsstyrelsen skriver i sin så kallade byggnadsminnesförklaring att S:t Erikshuset "besitter mycket höga arkitektoniska, byggnadshistoriska och kulturhistoriska värden". Dessutom utgör det ett "värdefullt uttryck för ett kulturarv med stark lokal och regional prägel".
Huset ritades av Uppsalas legendariska stadsarkitekt Gunnar Leche. Byggnaden skiljer sig från många av hans övriga verk, som i allmänhet hade putsade fasader. Gunnar Leche verkar av någon anledning inte ha gillat S:t Erikshuset särskilt mycket och länsstyrelsen skriver att han enligt uppgift aldrig kom att referera till det.
Enligt länsstyrelsen är det minst tio år sedan en fastighet i Uppsala blev förklarad som byggnadsminne. En orsak är att det rör sig om en mycket komplicerad och tidsödande process.
Margareta Hasselmo är glad över länsstyrelsens beslut.
– Fastigheten har inte förändrats sedan den byggdes och vi vill att det ska vara så även i fortsättningen. Det kan ha tillkommit regler som medför att en fastighet måste göras om på ett visst sätt vid renoveringar. Men nu vet vi att S:t Erikshuset är skyddat mot sådana ingrepp.