Fast i spelet

Att spela datorspel kan vara avkopplande och kul. Man blir fingerfärdig, får snabb reaktionsförmåga och övar upp vissa delar av intelligensen. Men att spela för mycket kan vara skadligt, och kan i värsta fall leda till ett beroende.

Foto: Stina Olofsson

Uppsala2006-01-25 00:01
De flesta som spelar mycket dator- och tv-spel är killar i 17-årsåldern, berättar Owe Sandberg, som psykolog och specialiserad på datorspelande. Att spela ett par timmar om dagen är helt OK, säger han. Men för vissa går spelandet överstyr, och upptar en stor del av tankarna. Storspelarna tror att de har suttit en timme, men i själva verket har det gått en hel kväll, och om de inte får spela blir de aggressiva eller får ångest.
— Spelar man så mycket som fem timmar om dagen är det inte bra, tycker Owe Sandberg.

Fysiska besvär
De senaste fem åren har han träffat ungefär 100 unga som fått problem till följd av sitt datorspelande. Ofta slarvar de med maten, och blir antingen överviktiga eller undernärda. En del blir så fast i spelet att de inte ens duschar och tvättar sig ordentligt. Benskörhet, synproblem, allergi och astma är också vanligt bland dem som sitter många timmar framför datorn, säger Owe Sandberg.
Det pågår forskning, men hur man påverkas psykiskt är inte klarlagt i några studier på längre sikt.
— Men att till exempel mörda 100 terrorister i timmen är inte särskilt bra för psyket. Det är klart att man blir avtrubbad. Det finns massor av bra spel, men tyvärr också många spel som går ut på våld, säger Owe Sandberg.
De som spelar för mycket är ofta smarta killar som tidigare haft bra betyg, berättar Owe Sandberg. Men när spelandet tar över sjunker betygen. Ofta klarar de högstadiet, men under första årskursen i gymnasiet kommer bekymren, och hela familjen påverkas. Owe Sandberg har träffat flera unga killar som slagit sönder huset de bor i när föräldrarna tagit deras dator för att få dem att sluta spela.

Utmanande spel
Många av spelen är konstruerade på ett sådant sätt att man vill spela mer när man väl har börjat. Ofta spelar man i klaner eller lag, då kan man inte gå ur och svika. Eftersom man hela tiden kan nå högre nivåer blir spelandet en utmaning.
Hur många ungdomar i Sverige som är datorspelsberoende finns inga säkra siffror på. Men enligt organisationen Fair-Play som jobbar för rent spel inom tv- och datorspel kan det vara så många som 20 000.



Upplever du att du spelar för mycket datorspel? Här är några råd från psykolog Owe Sandberg.
— Begränsa ditt datorspelande. Bestäm att du inte får sitta mer än en viss tid.
— Se till att du sportar eller rör dig fysiskt minst ett par gånger i veckan.
— Umgås med folk IRL (in real life).Hitta tillbaka till de intressen som du hade innan du började spela så mycket. Se till att du bokar in något annat varje dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om