Ordet dinosaurie kommer från grekiskan och betyder ungefär fruktansvärd, eller kraftfull, ödla. Hur nära släkt våra leguaner, geckoödlor, majsormar och sköldpaddor är med dåtidens väldiga urtidsdjur är långt ifrån klarlagt. Det man däremot vet är att kräldjuren har funnits väldigt länge. Och med tiden har de blivit mycket populära som husdjur.
När Mårten Perneberg bara var elva år fick han sin första strumpebandssnok. Tidigare hade han haft marsvin, hamstrar och råttor, men efter att han drabbats av pälsdjursallergi var det stopp för alla lurviga djur.
I dag är reptilerna en livsstil för Mårten. Han är ordförande för Stockholms herpetologiska förening. Herpetologi betyder läran om grod- och kräldjur.
– Många av dem som har reptiler dras till dem för att de är udda. Har man en orm kan man även ha spindlar, skorpioner och insekter som husdjur, säger han.
Själv har han en noga utvald skara hemma i lägenheten i Fruängen i Stockholm.
Förutom några pytonungar och små röda bambusnokar som han förvarar i små lådor har han en illgrön smaragdboa, ett par tanimbarpytonormar och två gripsvans-skinkar. De sistnämnda är en ovanlig art med ursprung från Salomonöarna. Mårten Perneberg berättar att de till skillnad från många andra kräldjur faktiskt tar hand om sin avkomma.
– De heter Lilla Björn och Olle, berättar han och förklarar att han annars aldrig döper sina djur.
– Men de här har jag byggt upp en slags relation till. Därför blir de mer som husdjur.
Med betydelsen husdjur menar han inte att vilja ”bli gosade med”. Tvärtom. I princip alla reptiler tycker bäst om att leva i fred i ett väl inrett och bra temperat terrarium. Vill man ha ett mysigt och socialt djur är det bättre att skaffa en katt eller en hund, påpekar Mårten Perneberg, vilket han också har. Numera bor även de hårlösa katterna Kalle och Fredrika hemma hos familjen Perneberg.
– Mina djur fyller olika funktioner och när det gäller reptilerna är det nog främst deras beteende som jag fascineras av. Mest handlar det om att få dem att trivas. Ett bevis på det är att de skaffar ungar. Med skinkarna är det en ordentlig utmaning. Målet att de ska få en unge, men det är än så länge väldigt osäkert. Jag vet inte ens om det är en av varje sort.
Fascinerande husdjur utan mysfaktor
Reptiler är inga husdjur som man myser med. Däremot kan de vara vackra och fascinerande
Mårten Perneberg är ordförande i Stockholms Herpetologiska förening. Han har haft reptiler sedan han var elva år. Senaste inköpen är två gripsvansskinkar.
Foto: Lena Wreede
Växelvarma djur
Reptil betyder krypande och ett annat ord för reptil är kräldjur. De kännetecknas bland annat av att de har en svans och fyra extremiteter - de sistnämnda är tillbakabildade hos ormar och några ödlor.
Huden är täckt av fjäll eller plåtar, de är växelvarma och lägger ägg. Hos en del reptiler utvecklas ägget inne i modern innan det föds fram.
I dag finns fyra så kallade ordningar av reptiler: krokodildjur, fjällbärande kräldjur (ormar och ödlor), sköldpaddor och bryggödlor. Bland bryggödlorna finns bara två arter kvar, som båda är utrotningshotade.
Tips för den som vill ha en reptil
En reptil behöver inte kosta så mycket i inköp, cirka 200-300 kronor. Men det finns också sällsynta arter med ovanliga teckningar och färger som kan kosta över 100 000 kronor.
Därtill kommer kostnader för terrarium, belysning, värmekälla och annan inredning som kostar mellan 3 000 och 10 000 kronor.
Vissa reptiler är växtätare, andra insektsätare och en del är köttätare. En pytonorm äter en mus ungefär varannan vecka. De köps frysta i zoobutiker.
Tänk på att många kräldjur blir gamla. Vissa sköldpaddor lever ofta i mer än 100 år, kungspytonormar blir 20 till 30 år, majsormar, leopardgeckos och leguaner lever i cirka 20 år och skäggagamer i runt 10 år.