Fasaden får mattare yta

Åhlénshusets ägare står fast vid planerna på att ersätta tårtpappersfasaden med en heltäckande glasfasad i runda former.

Åhlénshuset vid Forumtorget i Uppsala.

Åhlénshuset vid Forumtorget i Uppsala.

Foto: pär fredin

Uppsala2013-10-17 08:03

Åhlénshusets ägare står fast vid planerna på att ersätta tårtpappersfasaden med en heltäckande glasfasad i runda former, men lägger ned idéerna om spegelglas. I stället täcks glasfasaden med ett tunt hålmönster av aluminium.
–  Vi behåller de runda formerna och en fasad som blir reflekterande, men inte fullt så reflekterande som i tidigare förslag. Den nya aluminiumytan i fasaden kommer att ligga som ett flor över glaset, säger fastighetschef Jan Henriksson vid fastighetsbolaget Axfast, som äger Åhlénshuset vid Stora torget i Uppsala.

Planeringen av ombyggnaden har pågått i flera år sedan det stod klart att den nuvarande hålmönstrade betongfasaden börjat vittra och på sikt skulle få problem med bärigheten. Fastighetsbolaget hade redan fått bygglov för den nya glasfasaden när man tvingades göra halt förra året. Då stod det klart att idén om olika speglande, tonade och helt genomskinliga glasytor mött så stora svårigheter att den inte längre ansågs rimlig att genomföra.

Flera skäl låg enligt Axfast bakom beslutet att avbryta processen och ta ett steg tillbaka i planeringen. Viktigast var, enligt bolaget, att utförandet inte skulle klara de uppställda kraven på hållbarhet och god inomhusmiljö. I stora drag skulle glaspartierna släppa ut för mycket värme vintertid och riskera att skapa ett alldeles för varmt klimat i varuhuset på sommaren.
–  Vi kunde ha kompromissat, men har hela tiden haft ambitionen att uppnå höga hållbarhetskrav och samtidigt hålla fast vid den höga gestaltningsnivå vi bestämt oss för, säger Jan Henriksson

Lösningen har blivit att isolera delar av fasaden i horisontella band, så kallade bröstningar, och placera ett tunt hålmönstrat aluminiumskikt utanpå glasfasaden. Spegelglasen har slopats och i stället används genomgående ett klart isolerglas över hela huset. Kvar är den runda formen med böjda hörn.
–  Den nya aluminiumytan i fasaden kommer att ligga som ett flor över glaset. När spegeleffekten minskar framträder också huset tydligare, säger Jan Henriksson.

Några planer på att gå ännu längre tillbaka i planeringen och på nytt överväga att bevara eller rekonstruera tårtpappersfasaden fanns inte, enligt bolaget. Under förarbetet hade en rad arkitektförslag tagits fram och valts bort, men inte heller dessa har plockats fram ur byrålådorna.

Förutom aluminium- och glasfasaden, som ger 60-talshuset ett radikalt nytt utseende, sker en utbyggnad på nuvarande last- och parkeringsyta i hörnet Dragarbrunnsgatan - Smedsgränd, som tidigare planerat. Där flyttar nya butiker in medan Åhléns blir kvar i nuvarande varuhus, som även öppnar en butiksvåning i källaren. Mest synliga förändringar vid sidan om fasaden blir nya entréer från gatuplanet samt nya rulltrappor i huset. Hela bottenvåningen får glaspartier runt om.
–  En genomgående tanke har varit att öppna och ”vända ut” huset, med fler entréer och glas runt om hela bottenplanet. I dag är partiet mot Smedsgränd en sluten baksida. Efter ombyggnaden kommer huset att lysa utåt och skapa ett helt annat liv i kvarteret, säger Jan Henriksson.

Enligt plan- och byggnadsnämndens ordförande Liv Hahne (M) behövs inget nytt bygglov, trots det nya materialvalet på utsidan.
–  Vi bedömer att fasaden har samma gestaltningsmässiga effekt som tidigare, säger hon.

Axfast räknar med att ombyggnaden kan starta på allvar i början av nästa år. Först rivs ett mindre husparti vid p-platsen, därefter byggs den nya butikslokalen på samma plats, innan arbetet på allvar startar med ombyggnaden av nuvarande varuhus. Hela huset beräknas kunna stå klart för invigning lagom till julhandeln 2015.

Tempovarhuset invigdes 1961

Nuvarande Åhlénshuset vid Stora Torget invigdes i april 1961 för handelsbolaget Åhlén & Holm som drev Tempovaruhusen. På platsen stod tidigare Lokkska huset, en träbyggnad från tidigt 1700-tal som senare blev apotek där kemisten Carl Wilhelm Scheele arbetade. Huset revs i slutet av 1950-talet.
Tempohusets ovanliga hålmönstrade betongfasad väckte omedelbart debatt. 1969 byggdes huset på med en våning. Då fanns också planer på att delvis bygga om fasaden och förse den med lodräta balkar, men planerna lades ned av kostnadsskäl.

Hösten 1985 bytte alla Tempovaruhus i landet namn till Åhléns och byggnaden vid Stora torget blev i folkmun i stället Åhlénshuset.
Fastighetsägaren Axfast är en fristående koncern inom Axel Johnson-gruppen. I dag har Åhlénshuset en uthyrningsbar area på cirka 6 500 kvadratmeter. Efter om- och utbyggnaden ökar ytan till cirka 10 000 kvadratmeter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om