Fartfylld träning i Gränby
Fartfyllt, actionladdat och kul. Och mer likt "vanlig" basket än man kanske kan tro. Så beskriver deltagarna i KFUM Rullstolsbasket den egna sporten. Kaktus hängde med på en träningsmatch i Uppsala.
Foto: Stina Olofsson
- Basket är den mest fysiska handikappsporten efter rullstolsrugby, säger Mattias Ahlén, som är 23 år och en av dem som började arrangera träningarna för två år sen.
Reglerna i rullstolsbasket skiljer sig inte mycket från vanlig ståbasket. Dribbla går till på så vis att man tar två "tag" med rullstolen och sen får studsa bollen en gång. Stegfel får man alltså om man tar ett tag för mycket.
Träningen inleds med vanliga uppvärmningsövningar som att åka i sicksack mellan koner och dribbla boll från respektive sidor av planhalvan. På planen är åldersklyftorna stora, yngst är 9 år och äldst 34. Men det spelar inte så stor roll.
- I handikappsport får man ta lite vad man får, säger Mattias.
Är man inte rullstolsburen betyder inte det att man inte kan vara med och spela. Kerstin Nilsson är 18 år och har spelat vanlig ståbasket i fem år. Rullstolsvarianten är någonting hon har testat på och är redo att göra fler gånger.
- Det är en rolig, farlig och actionladdad sport. Spelar man vanlig basket kan det dessutom vara bra att testa för man börjar se spelet ur en helt annan synvinkel, säger hon.
Jag märker det själv när jag får sitta i rullstolen och provspela. Bara en sån sak som att dribbla blir plötsligt dubbelt så komplicerat och kräver väldigt mycket simultanförmåga när man ska manövrera en rullstol på samma gång. Att ständigt behöva tänka steget före gör det mer komplext och strategiskt än vanlig basket. Snabbt går det, dessutom.
Ludwig Persson är 18 år och är en av dem som dras till sporten tack vare farten.
- Men det vore bra med fler alternativ än basket, alla är ju inte intresserade av det, säger han.
Det dåliga ekonomiska stödet gör det inte möjligt att erbjuda så mycket mer. KFUM har bidragit med en del pengar men mer skulle behövas. Dessutom är det ett ständigt sökande efter folk som vill börja spela. Niklas Rossi, som är tränare, höll förut i rullstolsinnebandy, men det fick läggas ner på grund av detta.
- Handikappsporter är dyrare för det krävs mer, man måste sova på ordentliga handikappanpassade platser om man är och tävlar och så vidare, säger Niklas.
En riktig, skräddarsydd rullstolsbasketstol kan dessutom kosta upp emot tiotusentals kronor. Mer rullstolssporter i media skulle inte bara kunna förändra den allmänna synen på det hela utan också hjälpa till med den ekonomiska framskjuts som behövs, tror han. När träningen är över påbörjas projektet att rullstolen ska monteras och pressas in i baksätet på bilen.
- Det här är väl det jobbigaste med sporten, säger Niklas och torkar svetten från pannan efter att ha lyckats ha pressat in den i bilen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!