Fårskallar till för att upplevas

Tudelade skallar anses av vissa vara en delikatess. På lördag bjuder Gotlands nation in till den 60:e Lambskallegasken, en klassiker som bör upplevas om gotlänningarna får säga sitt.

Foto: Josefin Lilja

Uppsala2011-11-25 18:10

Om du på fredagen lämnade Östra Ågatans blåsväder för att träda in på Gotlands nation fanns det ingen möjlighet att du kunde ha missat oset. Den omisskännliga lukten av 300 halva lammskallar som kokas i ett bad kryddat med lagerblad, vitpeppar och kryddpeppar.
– Det luktar gott tycker jag, säger nationens förste kurator, Karl Fahlström medan han visar vägen in i köket.

Där står tre killar och tillreder det som ska bli morgondagens festmat. Ur ett jättelikt ämbar som står mitt på golvet fiskar de upp de flådda lammskallarna ur en rödfärgad vätska och lägger sedan ner de i grytor med kokande vatten.
– Just nu ser de inte så aptitliga ut så i morgon ska de få en fin griljering av senap och ströbröd, förklarar Karl.

Med något som liknar ett grillbestick pekar han på några färdigkokta lammskallar. Självklart kommer fåren från Gotland och det är också där de slaktats och styckats. Det verkar dock inte finnas så mycket kött på skallarna.
– Kinden kan man äta, det är där köttet sitter, och har man tur får man också en tunga på tallriken.

När UNT:s reporter sedan frågar hur en fårtunga smakar håller hon själv på att vilja bita sig i sin egen. En av kockarna för dagen, Erik Carlborg, kommer nämligen med förslaget att hon ska smaka på en bit. Förste kurator Karl Fahlström är inte sen med att skära till en bit av tungspetsen och räcka mig. Lite kycklingleversmak med bra tuggmotstånd får bli mitt utlåtande.
– Lambskallegasken är en legendarisk sittning och vi har bland annat gäster från Lund som kommer hit för att vara med, berättar Karl.
– Under åren har det växt fram en del traditioner, bland annat lägger vi lammögats lins i ett snapsglas som man får dricka upp efter att en speciell sång är sjungen. Men självklart tvingar vi ingen att dricka linsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!