Färre varmbassänger oroar föreningar

Var är rättvisan i hur avgifter för hallar och bassänger sätts, och hur ser framtiden ut för dem som behöver vattenträning i varmbassänger?

Fyrishov, exteriör
Foto : STAFFAN CLAESSON  20141029

Fyrishov, exteriör Foto : STAFFAN CLAESSON 20141029

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2015-03-11 12:00

Det undrar flera handikappföreningar, bland dem Fibromyalgiföreningen i Uppland och HjärtLungföreningen i Uppsala med anledning av att avgifter höjts och bassängerna blir allt färre.

Fibromyalgiföreningens medlemmar är beroende av träning i varmvattenbassäng och har under en följd av år använt undervisningsbassängen vid Fyrishov för sina träningspass. Nu har Fyrishov meddelat att de från och med hösten kommer att få bassänghyran halverad, men samtidigt kommer deltagarna i träningspassen att tvingas börja betala inträdesavgift till omklädningsrummen.

– Vi har de senaste åren betalat 660 kronor per pass i hyra för halva bassängen, och då har omkring 30 medlemmar, de flesta medelålders kvinnor, kunnat träna tillsammans varje gång. Nu kommer bassänghyran att sättas till 330 kronor, men varje deltagare ska då också betala 60 kronor i entréavgift till omklädningsrum och duschar, säger Marie Björck, ordförande i föreningen.

Hon poängterar att för medlemmarna är varmvattengymnastik den allra bästa träningsformen:

– För många är den här träningen skillnaden mellan att kunna fortsätta arbeta, om än på deltid, och att tvingas sjukskriva sig helt.

Kent Eriksson, driftchef för Fyrishov, förklarar de ändrade avgifterna med att man vill ha enhetliga avtal för alla föreningar som nyttjar varmbassänger.

Det är en förklaring som Marie Björck har förståelse för, men hennes främsta invändning mot rådande avgiftssystem är markeringsavgifterna för lokaler och stora simbassängen.

– Det kostar 80 kronor per timme att hyra stora A-salen, och då har deltagarna tillgång också till omklädningsrum och duschar utan extra kostnad. Varför omfattas inte handikappföreningar som behöver varmbassängträning också av samma regler?

Förutom de ändrade avgifterna på Fyrishov finns också en stor oro bland handikappföreningar över tillgången på varmbassänger, en oro som framfördes till politiker redan för tio år sedan. Sedan dess har bassängen i Hågaby rivits, bassängen vid tidigare avdelning 170 i Ulleråker har lämnats, och i maj kommer bassängen vid avdelning 85 på Akademiska att försvinna i och med renoveringen.

– Det finns goda möjligheter för de föreningar som nu nyttjar 85-bassängen för träning att få tider i Samariterhemmets träningsbassäng som de delar med avdelning 170 som nu flyttat dit, och med ett babysimföretag, säger Sören Bergqvist (V) landstingsråd.

Men produktionsstyrelsen, där Bergqvist är ordförande, har ändå givit hälso- och sjukvårdsstyrelsen i uppdrag att utreda länets samlade framtida behov av rehabiliteringsresurser, inklusive varmvattenbassänger.

Om rättvisan i avgifter mellan olika föreningar och lokaler som ingår i Uppsala kommuns ansvarsområde svarar Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden:

– Problemen som de här föreningarna vittnar om visar hur viktigt det är att vi ser till helheten i kommunen. Vi behöver se över hur vi ska samverka inom kommunen och med landstinget för att säkerställa tillgänglighet till friskvård men också habilitering och rehabilitering. Ett möte för en sådan diskussion är redan inplanerat.

Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i idrotts- och fritidsnämnden säger:

– Det finns ingen statistik som beskriver hur funktionsnedsattas behov av fritidsaktiviteter tillgodoses. Vi ska genomföra en fritidsvaneundersökning som belyser detta och även andra gruppers behov, säger Rickard Malmström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om