Färre vargar - friskare stam?

I ett nordligt land med liten befolkning och enorma vildmarksytor har man på det nyfödda decenniet under en enda dag eliminerat tio procent av en djurstam. Inte för att den är för stor. Utan för att den är för liten! Så liten att den har inavelsproblem. Landets miljöminister finner det just därför motiverat att minska antalet individer ytterligare. Logiken är svårbegriplig.

Uppsala2010-01-05 00:01
Den svenska miljöministern Andreas Carlgren (C) förklarar nämligen helgens jakt med att djur med "ryggskador, njurskador och hjärtfel" nu "ågärdats". Om han har rätt, att jägarna endast skjutit sjuka vargar, kommer att visa sig vid Statens veterinärmedicinska anstalts obduktion. Regeringen är sedan skyldig oss ett vetenskapligt utlåtande.

Hur ska vi då lösa inavelsproblemen, när stammen krympts än mer? Jo, vi ska "ta vara på" de djur som händelsevis vandrar in i landet! Tror miljöministern på sagorna om att tjuvjakten upphör om jägare tillåts gå lös på vargen legalt? Och om vi mot förmodan skulle få en betydande invandring som stärker vargstammen, innebär det att vi slipper licensjakt på inavlade stackare i framtiden?

Muf-ledaren Niklas Wykman har rätt när han påstår att en högljudd jägarlobby lurat politikerna att tro att man får röster genom att tillåta ­licensjakt på varg.

En ny rapport från SLU om svenskars inställning till rovdjursförvaltning visar att det finns ett starkt stöd för att Sverige ska uppfylla internationella avtal om bevarande av de stora rovdjuren: som minst är stödet 81 procent (Gävleborg), som mest 95 (Stockholm). Det skiljer alltså inte mycket mellan rovdjurslän och storstad. Anti-varglobbyns myt om "stad mot land" har ju kommit på skam i varenda attitydundersökning. Ändå går politiker på den.

Vad säger då internationella avtal? EU:s naturskyddslagar förbjuder dödande av varg, lodjur och björn. Undantag får endast ske om det inte "försvårar bevarandestatusen". Detta får nu EU-kommissio­nen avgöra tack vare Naturskyddsför­eningens anmälan.

Vargar har inte attackerat människor i Sverige på 200 år. Minst 30 hundar dödades dock av varg i fjol. Men statistiken visar att ännu fler hundar dödas av vådaskott. Dessutom vådaskjuts minst en människa till döds per jaktsäsong. Det är alltså själva jakten som är farlig. En ren fritidssysselsättning för de flesta - där man dessutom släpper sin hund, fullt medveten om vad som kan hända.

Vargar tar svaga och sjuka bytesdjur medan jägare traktar efter det stora, starka viltet. Helgens vargjakt är ett rejält grundskott för begreppet "viltvård".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om