Färre Uppsalabor hotas av vräkning

Antalet personer som hotas av vräkning sjunker drastiskt i Uppsala kommun. I år har 113 personer drabbats, vilket är en nedgång med 20 procent jämfört med första halvåret 2005. Förändrade rutiner hos Uppsalahem ligger delvis bakom den stora minskningen.

Uppsala2006-07-13 09:16
Antalet ansökningar om avhysning från bostäder som inkommer till Kronofogdemyndigheten i Uppsala minskar stadigt. Hittills i år har hyresvärdar ansökt om avhysning för totalt 113 personer. Jämfört med 2005 är det nästan 20 procent färre. Av de 113 personerna har 43 blivit avhysta. Det är något färre än under första halvåret 2005.
— Vi ser en tydlig förändring över tiden. Uppsalahems föränd­rade rutiner i kontakten med hyresgästerna kan vara ett av skälen till den här utvecklingen, säger Renny Asplund, teamledare på Kronofogdemyndigheten i Uppsala.

Bättre kommunikation
Mycket riktigt: Uppsalahem förändrade sina kommunikations­rutiner i avhysningsärenden 1998. Hyresgästerna får fler brev, tydligare information och mycket explicita krav. Det har gett önskad ­effekt.
— 1994 ansökte vi om avhysning av 77 personer varje månad. Det var oerhört många som drabbades. Nu är vi nere på under 12 i månaden. En del tycker att vi har blivit hårdare i tonen, men syftet är att vara tydlig, säger Ulf Lidström, boendekonsult på Uppsalahem.
På Uppsalahem tror man att medvetenheten om konsekvenserna av en missad hyresinbetalning är huvudskälet till den höjda betalningsmoralen.
— Den som får en betalningsanmärkning och blir avhyst har svårt att skaffa en ny bostad. Det är en väldigt besvärlig situation, säger Ulf Lidström.

Andrahandsuthyrning problem
Andrahandsuthyrningarna utgör ett särskilt problem som uppmärksammats vid Uppsalahem. Det är förstahandskontraktsinnehavaren som är skyldig att se till att hyran betalas, oavsett vem som bor i bostaden.
Om andrahandshyresgästen missar att betala hyran är det ändå den som står på förstahandskontraktet som får betalningsanmärkningen och riskerar vräkning, något som alltså drabbar helt oskyldiga.

Får socialhjälp
Av dem som blir avhysta lyckas många ordna boende på egen hand, andra får hjälp av socialtjänsten.
Hur många som blir helt bostadslösa finns det inte någon uppgift om hos myndigheterna.
Socialtjänsten ska i höst mäta hur mycket tid och resurser som läggs ner på bostadshjälp åt bidrags­tagare för att få en bättre överblick av situationen.

Vräkning komplicerar
— Vi har något bostadsfall varje vecka där det finns en vräkning med i historiken som komplicerar handläggningen, berättar Karin Mansikka, enhetschef på kommunens socialbidragsenhet.
Men att hela barnfamiljer hamnar på gatan är mycket sällsynt.
— Jag kan inte dra mig till minnes något sådant fall, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!