Färre ungdomar dricker – ”En skötsam generation”

Andelen unga som dricker alkohol har nästan halverats sedan år 2000. Nu visar en ny rapport att ungdomar som inte dricker alkohol har bättre förutsättningar till ett fungerande liv.

Lars Sjödin undervisar på socionomprogrammet vid Uppsala universitet och förklarar resultatet från den nya rapporten om ungas alkoholvanor.

Lars Sjödin undervisar på socionomprogrammet vid Uppsala universitet och förklarar resultatet från den nya rapporten om ungas alkoholvanor.

Foto: Pressbild/TT

Uppsala2020-09-23 08:00

Rapporten kommer från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som kartlägger ungdomars alkoholvanor. Nyligen publicerades den första delen som visar att unga som inte dricker ofta har en bättre självskattad hälsa.

– Vi ser tydligt att unga som inte dricker alkohol mår bättre, har något högre betyg och är nöjdare med sina sociala relationer. De ungdomar som däremot dricker alkohol upplever mer psykosomatiska problem som till exempel sömnproblem, huvudvärk och stresspåslag, säger Lars Sjödin som undervisar på socionomprogrammet vid Uppsala universitet.

Samtidigt sjunker andelen unga som dricker alkohol. Sedan år 2000 har ungdomarna i årskurs 9 som konsumerar alkohol minskat från 81 procent till 42 procent, enligt CAN:s rapport. Minskningen är inte isolerad till Sverige, utan liknande utveckling finns i hela Skandinaven och länder som har annorlunda dryckesmönster än i Sverige. Däremot finns det inga tecken på att ungdomarna ersätter alkohol med andra droger.

– Det är historiskt helt klart. Antagligen är det så att det skett en normförskjutning hos de i 15-årsåldern. Att dricka alkohol i årskurs nio är inte längre något som majoriteten ägnar sig åt, säger Lars Sjödin.

Vad tror du den förändringen beror på?

– Om jag spekulerar har relationen mellan barn och föräldrar ändrats de senaste decennierna och man står nog närmare sina barn i dag. Det är också så att det här inte begränsas till alkohol utan vi ser en minskning i rökning och till exempel hur ofta man skolkar. Det verkar helt enkelt vara en skötsam generation om man tittar på majoriteten, säger han.

I kommande forskningsartiklar kommer skälen till varför ungdomar dricker alkohol att studeras. Forskarna vill bland annat se om det finns ett samband mellan låg tillit till samhället och alkoholkonsumtion. 

– Tidigare har vi sett att de som dricker alkohol har lägre tillit till institutioner i samhället och även till andra personer. Det har antagligen att göra med hur mycket man följer normer och lagar i övrigt i samhället, men vi ska undersöka det mer, säger Lars Sjödin. 

Vid socialtjänsten i Uppsala finns Ungdomscentrum som är öppenvårdsmottagning där personer från 13 år till 21 år kan vända sig för att få hjälp med ett missbruk. De har också märkt av förändringen.

– Allt fler pratar om att de dricker mindre alkohol. Självklart är det bra att de dricker mindre för alkohol påverkar både det fysiska och det psykiska i en ung kropp, men det är också viktigt att de unga då inte går över till andra berusningsmedel, säger Jenny Våhlin på Uppsala Ungdomscentrum.

Vad är nycklar för att ta sig ur ett missbruk som ung?

– Vi är noga med att ta in nätverket, att prata med föräldrar och nära för att tidigt fånga upp problemen så tidigt som det går. Sen är det viktigt att ha något att ersätta missbruket med för att få mening. Vissa hittar träning, andra läser eller hittar någon annan aktivitet. Det viktiga är att man gör något nytt för annars kan det bli svårt att ta sig ur de destruktiva mönsterna, säger Jenny Våhlin.                                                                                                                                                                                                                                              

Det här visar rapporten

  I gruppen som drack alkohol hade 23% varit i slagsmål någon gång, medan bara 9% procent hade varit det av de som inte druckit.

  Bland de som använt narkotika var cannabis mest vanligt (91%) och LSD minst vanligt (13%).

  Gruppen som dricker alkohol uppgav i högre utsträckning än övriga att de begått brott eller skolkat.

  De som inte drack hade bättre hälsa, färre psykosomatiska problem och högre betyg.

  Bland de som drack alkohol var det vanligare att också röka cigaretter och bruka narkotika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!