Färre söker till universitet och högskolor
Antal sökande till landets universitet och högskolor förtsätter att minska. Förra året sökte 19 886 personer till Uppsala universitet. Det är en minskning med 21 procent jämfört med 2005. För hela landet var minskningen 13 procent.
Med en minskning på 21 procent tillhör Uppsala universitet de lärosäten som haft den högsta procentuella minskningen. Ännu värre är det för Chalmers tekniska högskola som har en minskning på hela 28 procent. Minskningen vid Lunds universitet är 17 procent.
Kartläggningen visar att tillströmningen till universitet och högskolor började minska efter 2003/2004. Minskningen är störst bland äldre personer, men de senaste åren har det även skett en minskning bland personer som är 25 år eller yngre.
Antalet sökande har minskat till de flesta utbildningar, men särskilt till högskoleingenjörsprogrammen, datautbildningarna och lärarutbildningen. En konsekvens av detta är att det uppstått brist på utbildad arbetskraft inom flera yrkesområden.
En annan konsekvens är att flera institutioner och lärosäten fått ekonomiska problem.
I Högskoleverkets rapport analyseras varför allt färre unga börjar studera på högskolan. Av analysen framgår bland annat att en orsak är ökade svårigheter att välja studie- och yrkesväg samt att det uppfattas som mindre lönsamt att studera.
Vilken inverkan det minskade intresset för att studera på universitet och högskolor får för samhällsutvecklingen är svårt att förutspå. I en internationell jämförelse ligger Sverige fortfarande väldigt väl framme på det här området.
Men i rapporten från Högskoleverket påpekas att den minskade tillströmningen till högskolan kan få negativa konsekvener för samhällsutvecklingen om antalet studerande fortsätter att minska i de yngre åldersgrupperna.
Risken är att det blir brist på arbetskraft inom flera yrkesområden. Yrken som nämns i det sammanhanget är bland annat yrkeslärare, förskollärare, speciallärare, fritidspedagoger, arbetsterapeuter, psykologer, biomedicinska analytiker, receptarier, datavetare, tekniker och civilingenjörer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!