– Generellt sett kan vi tala om en ingenjörsbrist med vikande antal sökande till tekniska gymnasier och högskolor, säger Jan Tegnér, distriktsordförande för Sveriges Ingenjörer i Uppsala.
Enligt en undersökning har andelen elever som väljer naturvetenskapligt- eller tekniskt program i gymnasiet sjunkit med 20 procent i Uppsala län under en tioårsperiod.
Samtidigt upplever 32 procent av företagen i mellersta Sverige att det finns en bristande tillgång på ingenjörer och tekniker.
Weine Werlevik, vd på Uppsalaföretaget Iscar, menar att det ligger något i påståendet om ingenjörsbrist.
– Nu har vi inga vakanser, men skulle vi ha det är det inte lätt att få tag på ingenjörer. Det kan jag skriva under på, säger han.
Vågkraftsföretaget Seabased har inte haft några problem med rekryteringen. Företagets vd, Billy Johansson är dock försiktigt inställd till framtiden.
– De vi har behövt anställa har vi inte haft några större problem att hitta. Men i framtiden när vi behöver anställa fler kan det ju se annorlunda ut.
Jan Tegnér menar att det finns ytterligare problem att ta tag i på lokal nivå.
– I Uppsala är det en brist på ingenjörsjobb. Hälften av våra medlemmar har sitt jobb utanför länet. Vi måste lära oss att marknadsföra Uppsala som en teknikstad för att locka hit företag.
Färre söker sig till ingenjörsutbildning
Ingenjörerna går en tuff tid till mötes. Enligt fackföreningen Sveriges Ingenjörer är det brist på både arbetstillfällen och utbildade inom yrket i Uppsala län.
FAKTA
Större brist på arbetskraft under 2011
Civilingenjörer, bygg och anläggning
Byggnadsplåtslagare
Läkare
VVS-ingenjörer
Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker
Civilingenjörer, elkraft
Operationssjuksköterskor
Sjuksköterskor, psykiatrisk vård
Förskollärare
Betongarbetare
Maskinbefäl fartyg
VVS-montörer
Lastbilsmekaniker
Gymnasielärare i yrkesämnen
Anläggningsarbetare
Plattsättare
Kranförare
Anläggningsmaskinförare
Golvläggare
Distriktssköterskor
Källa: Arbetsförmedlingen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!