Färre skadade med nya rondeller
Försäkringsbolagens kostnader för personskador i trafiken minskar. En anledning tros vara det stora antalet rondeller som ersatt trafikljusen, inte minst i Uppsala. Hos Länsförsäkringar har andelen anmälda pisksnärtsskador minskat dramatiskt.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Dels har fordonen blivit säkrare, med fler krockkuddar bland annat, dels har vägarna blivit bättre med mitträcken och fartdämpande åtgärder som vajerräcken, avsmalningar, gupp med mera, säger han.
En annan orsak till nedgången är de rondeller som växt upp som svampar ur jorden.
- Rondellerna har säkert bidragit till minskningen av skador. Och konsekvenserna av en kollision i en rondell blir oftast lindrigare än i en vanlig korsning, säger Susanne Fagerberg, skadechef vid Länsförsäkringar Uppsala.
Hos Länförsäkringar har antalet anmälda trafikskadade minskat kraftigt under de senaste fem åren och andelen pisksnärtsskador, whiplashskador, har minskat dramatiskt, enligt Susanne Fagerberg.
- Förutom rondeller och säkrare bilar och vägar, har även ett modernare och bättre omhändertagande på olycksplatsen haft betydelse.
Hos Länsförsäkringar som helhet har antalet skadefall i trafiken minskat från 16 000 år 2004 till prognostiserat 11 500 för 2008, en 30-procentig minskning. Pisksnärtsskadornas andel har under samma period minskat med 60-70 procent.
Staffan Moberg säger att pisksnärtsskadorna tidigare utgjorde 60-70 procent av alla skadefall i trafiken.
- För tio år sedan talade man om cirka 30 000 whiplashskador per år. Nu har de minskat och även whiplashskadornas andel av det totala antalet skadade har minskat, säger han.
Det finns en annan förklaring till det utöver bättre skydd i bilarna, enligt Staffan Moberg.
Han menar att allmänheten var felinformerad för ett tiotal år sedan. Av den allmänna debatten kunde man då få intrycket att en whiplashskada kunde ge sig till känna först efter flera år och att man för säkerhets skull skulle anmäla att man varit med om en trafikolycka även om man inte hade besvär direkt efteråt.
- Men Whiplashkommissionen, som lade fram sin slutrapport 2005, kom fram till slutsatsen att om man inte har ont inom fyra-fem dagar efter olyckan så har man inte fått en whiplashskada. Detta ledde till en kampanj från apotek, vårdcentraler och sjukhus som gav allmänheten bättre information, säger Staffan Moberg.
Kostnaderna för trafikskador totalt för Länsförsäkringar Uppsala har minskat från 98 miljoner kronor 2006 till 80 miljoner kronor 2008 om prognosen håller.
Fotnot: Statistiken i artikeln bygger på antalet anmälda fall till försäkringsbolagen, och inte Vägverkets officiella statistik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!