Färre rymningar från Bärby

Under de senaste åren har både rymningarna och våldsincidenterna minskat vid Bärby ungdomshem utanför Uppsala. Avvikningarna är 9 procent, att jämföras med rikssnittet 30 procent.

Uppsala2006-01-25 00:00
— 30 procent avvikanden är alldeles för mycket, säger Per Blomkvist, ställföreträdande chef vid Bärby, ett av de ungdomshem som granskats av Statens institutionsstyrelse (SiS).
Men på Bärby är situationen en annan. Under det senaste åren har både antalet våldsincidenter och rymningar minskat - och de som verkligen har rymt har oftast gjort det från den öppna avdelningen.
Från 1999 till i dag har totalt 202 ungdomar vårdats vid Bärby. Antalet rymningar under perioden är 18.

Ändå är ungdomarna som vårdas i dag tyngre brottsbelastade än de ungdomar som vårdades där för 20 år sedan, när Per Blomkvist började vid Bärby.
— Min bild är att de som kommer hit nu är yngre och har hunnit med mera.
När han började arbeta med unga kriminella hade de flesta en bakgrund med inbrott och bilstölder. Få var dömda för rån. I dag ser ungdomars brottslighet helt annorlunda ut. Det grova brottet rån dominerar. När mobiltelefonerna kom märktes det snart på Bärby, genom att antalet dömda för mobiltelefonrån ökade.
SiS rapport framhåller vikten av att involvera ungdomarnas familjer och sociala nätverk i behandlingen. Så har man arbetat på Bärby i åratal, säger Per Blomkvist.
— Familjen är en viktig del av vården. Hos oss vistas ungdomarna bara en period i livet, men det är familjen och nätverket som skall ta över i framtiden.
Och i de allra flesta fall finns det nätverk som är så viktigt för behandlingen.
— Vi letar noga och i de fall en familj inte finns brukar vi hitta fastrar, mostrar, morbröder, en farmor eller farfar, säger Per Blomkvist.

SiS utredning visar att skalskyddet - lås, larm, vägbommar och stängsel - är en svag punkt på ungdomshemmen, så även på Bärby.
— Vägbommar är ett gammalt bekymmer. Många privatpersoner bor i de gamla tjänstebostäderna på området, och måste kunna komma fram obehindrat. Vi diskuterar att bygga en ny väg som vi kan ha bättre koll på.
SiS synpunkter på att personalen regelbundet behöver öva sig i att bemöta hot och våld förstår han däremot inte.
- Jag är förvånad eftersom vi utbildar personalen två gånger varje år, dels genom konfliktlösning med rollspel, dels med fysisk träning i hur man skall agera och möta hotfulla situationer.
Per Blomkvist tycker däremot att det är positivt att utredningen lyfter fram begreppet dynamisk säkerhet.
— Vår erfarenhet här på Bärby är att det är oerhört viktigt att på ett tidigt stadium kunna "läsa" av en person, att lägga märke till när någon här börjar varva upp. Då kan man bryta det i tid. Det kan handla om allt från en flickvän som har gjort slut till ett negativt besked från soc eller andra myndigheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om