Färre rätter kan förlänga vårdtiden
Valfriheten har minskat sedan Akademiska sjukhusets patientmat började levereras från Västerås. I stället för två huvudrätter finns sedan en månad bara en. Det kan förlänga patienternas vårdtid och kosta landstinget miljoner.
Foto: Hans E Ericson
- Fram till för en månad sedan när vårt eget kök producerade maten så kunde patienterna välja mellan två rätter i menyns stora huvudmål. Nu kan de bara välja på en rätt, säger hon.
På onsdagen serveras kycklingfilé med salsa och ärtor som enda alternativ i A-, och SNR-kost som de flesta patienter äter. Tidigare fanns oftast ytterligare en rätt att välja på, dessutom ett vegetariskt alternativ. Att bara ha en rätt till lunch och middag kan påverka tillfrisknandet hos många patienter.
- Den som inte gillar maten väljer kanske att inte äta alls eller äter något mindre. Då blir det lätt så att man inte äter tillräckligt. En fjärdedel av patienterna vid svenska sjukhus får inte i sig sitt dagliga näringsbehov och det påverkar vårdtiderna. Maten är jätteviktig för patienternas tillfrisknande, säger Sigrid Wegener.
År 2000 uppskattade Socialstyrelsen att den fjärdedel som inte äter tillräckligt blir kvar på sjukhuset 25 procent längre än de skulle behöva med ett fullgott näringsintag. För samhället innebar det en ökad vårdkostnad på en miljard kronor årligen. Enligt Sigrid Wegener fanns två rätter med i den kravspecifikation som landstinget hade innan den nyinrättade kostnämnden tog över ansvaret.
- Det kravet skulle ställas om maten handlades upp. Varför det försvann vet jag inte. Kanske har man gjort det av besparingsskäl. Nu är det inte lika tydligt vad som gäller. Ett universitetssjukhus som Akademiska borde kunna se till att kosten blir så bra som möjligt och att det finns en hyfsad valfrihet för patienterna, säger hon.
Rolf Edlund vidhåller att valfriheten har ökat trots att antalet rätter minskat.
- Man kan välja både ris, potatis och potatismos till lunch och middag.
Enligt Sigrid Wegener kunde man göra det förut också. Varför en huvudrätt tagits bort kan inte Rolf Edlund svara på?
- Vad jag vet är att man har haft en dialog med sjukhusets dietister om maten. Men allt går kanske inte att förverkliga.
Av ekonomiska skäl?
- Nej, vi har inte tagit bort något av ekonomiska skäl. Det primära för oss är att det blir bra för patienterna och att vi får en bra prisnivå på maten så att vi har mer pengar att lägga på vården.
Men om patienterna blir kvar längre på sjukhuset så är det väl ingen vinst?
- Vi fick inte de här signalerna när vi utredde hela frågan. Skulle det vara så att vi inte klarar av att leva upp till kraven så får vi väl avbryta samarbetet med Västerås, säger Rolf Edlund.
Sigrid Wegener hoppas att det ska bli fler rätter på menyn som förr. Det kan dock inte Rolf Edlund lova.
- Men jag ska ta med mig de här frågorna till kostnämnden. Det är viktigt att vi tar till oss av kritiken, säger han.
Sedan maten börjare produceras i Västerås så har också portionerna minskat. Det har gjort att flera avdelningar börjat beställa större portioner än tidigare. Det innebär att patienterna får mer av allt, inte bara av kycklingen och riset.
- Men det kan vara en inkörningsfråga. Köket har bara serverat maten på det här sättet i en månad.
Kvaliteten då, hur är den?
- Det kan jag inte säga något om. Vi dietister undersöker inte den saken, säger Sigrid Wegener.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!