Färre platser på högskolan
I höst har antalet nya studenter minskat för första gången sedan 1996. Men minskningen beror enligt Högskoleverket inte på att intresset för högre studier är sämre utan på att det finns färre platser att söka till.
Nu har verkligheten hunnit ifatt den svenska högskolan. Många universitet och högskolor har gått back under det gångna året. Totalt rörde det sig om 800 miljoner kr i underskott.
- Många hade räknat med att anslagen till grundutbildningen skulle fortsätta att öka, men så blev inte fallet, säger kanslichef Lennart Ståhle på Högskoleverket.
- Men grundutbildningen kan inte gå med förlust år efter år. För att få budgeten att gå ihop och för att kunna ta hand om studenterna som redan är inne i systemet har många högskolor minskat antalet platser.
Oro för framtiden
Med tanke på allt tal om tomma platser och studenternas marknad kanske läget inte är så katastrofalt just för dagen. Däremot oroas man på Högskoleverket inför framtiden. Samtidigt som nybörjarplatserna minskar så ökar nämligen ungdomskullarna. Fram till år 2010 kommer 20-åringarna att ha blivit 30 procent fler.
Det innebär givetvis att söktrycket ökar och att det blir ännu svårare att komma in på högskolan. Redan i dag kan verket konstatera att studenterna blir allt äldre. En fjärdedel har fyllt 34 år.
Med den här utvecklingen blir det enligt Högskoleverket svårt att uppfylla regeringens mål att 50 procent av alla som går ut gymnasiet ska fortsätta på högskolan. Om inte anslagen till grundutbildningen ökar hamnar man troligen på 40 procent om sju-åtta år.
Omfördelningar
Högskoleverket har inte gjort någon detaljanalys av varje enskild högskola. Uppsala universitet har de senaste åren omfördelat platser från teknik och naturvetenskap till bland annat humaniora och samhällsvetenskap. Årets omfördelning ökade faktiskt antalet årsstudieplatser med 134 eftersom pengarna räckte till fler platser inom de icke-laborativa ämnena. En liknande omfördelning föreslås inför 2005.
Däremot har Högskoleverket tittat på olika utbildningar och funnit att nybörjarna minskar också på stora program.
Nybörjarna i lärarutbildning minskar med 9 procent. Därmed fortsätter de senaste årens nedåtgående trend. På sjuksköterskeutbildningen sker en stor antagning också på vårterminen. Den kan möjligen väga upp höstens minskning eftersom söktrycket är högt och många sökande inte kom in.
Minskningen på civilingenjörsutbildningarna ligger på 5 procent. För utbildningen av högskoleingenjörer fortsätter den kraftiga nedgången. Antalet nybörjare har halverats på fem år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!