Färre patienter räddning för akuten

Senfärdiga beslut och ohållbar situation på akuten, enligt anställda. Vi jobbar efter förutsättningarna, säger ledningen.

Coronahanteringen på akutmottagningen får kritik.

Coronahanteringen på akutmottagningen får kritik.

Foto: STAFFAN CLAESSON/arkiv

Uppsala2020-03-20 20:05

Akutmottagningen har haft ett mindre inflöde av patienter den senaste tiden. Anställda på mottagningen vittnar ändå om kaosartade situationer i coronapandemins spår.

En del av kritiken går ut på att coronapatienter placerats på en del av avdelningen som saknar toaletter och att tältet som satts upp utanför ingången för att sortera patienter ännu inte tagits i bruk.

"Vi personal blir förkylda av att stå i entréns sluss", skriver en anställd som vill vara anonym och som också påpekar att man nu tvingas gå in och ut 20–60 gånger på ett arbetspass. Hen säger också att det finns gränsfall där det är svårt att avgöra coronarisken hos de inkommande patienterna och att köande patienter tvingas vänta utomhus. Tältet skulle då kunna fungera som en buffert som också gör sorteringen mer träffsäker.

Jenny Byttner, chef för akutläkarna, säger att arbetssättet är en avvägning av vad som fungerar bäst för stunden.

– Vi har gjort det här ställningstagandet just nu när vi har haft ett lägre inflöde av patienter. Men situationen ändras väldigt snabbt och kan vara en helt annan om bara några timmar. Nackdelen med tältet är att det ligger längre bort, och vi har sett fördelar med att kunna göra den första sorteringen närmare akuten, med den utrustning som finns där om någon skulle krascha, säger hon.

Det går också bara att ha en patient åt gången inne i tältet, vilket enligt Jenny Byttner innebär en risk att man skapar en flaskhals som ligger längre bort från akutmottagningen.

Väl inne på akutmottagningen måste de patienter som har misstänkta coronasymtom hållas avskilda från övriga patienter. Just nu placeras akutpatienter som också kan vara coronasmittade på den gamla ortopedakuten. Ett bekymmer är att det inte finns några toaletter i den här delen av lokalen, vilket leder till en del provisoriska lösningar. På hela akutmottagningen finns bara två toaletter avsedda för patienterna.

– Lokalerna ser ut som de gör. Vi måste fatta ganska snabba beslut och på olika sätt riskminimera för alla inblandade. Det blir kompromisser utifrån de förutsättningar vi har, säger Jenny Byttner.

För närvarande saknas också ett tilläggsavtal med städbolaget. Därför får vårdpersonal sköta den extra städning som krävs för att corona inte ska spridas vidare mellan patienterna.

– Den viktigaste ambitionen är att vårdpersonalen ska kunna fokusera på att ta hand om patienterna. Vi väntar på avtalet som ligger hos städföretaget just nu, säger Viktor Ekström, chef på akutmottagningen.

Bristerna i lokalerna har att göra med att akutmottagningen under lång tid varit trångbodd. I den fastighetsinvesteringsplan som politikerna antog i fjol finns akutmottagningen inte med. I förslaget till en ny prioritering av behoven som sjukhusstyrelsen ska ta ställning till i nästa vecka har en ny akutmottagning lagts till, dock med byggstart först 2027.

Samtidigt som sjukhuset rustar för en större anstormning av coronadrabbade patienter drabbas också akutmottagningen av att de anställda är hemma från jobbet med förkylningssymtom. Enligt Viktor Ekström har ungefär 20 av totalt 120 anställda på akutmottagningen varit sjukskrivna den senaste veckan. Bland akutläkarna är det 4–5 stycken av totalt 16 stycken som är hemma.

– Utifrån en bemanningssituation är det ansträngt. Det har hittills löst sig med improvisation och ändringar i schemaläggningen, säger Jenny Byttner.

Eskalerande situation

Region Uppsala ser en ökning av antalet patienter med covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset.

Hittills har drygt 70 patienter testats positivt för corona i Uppsala län.

På akutmottagningen har man infört en första sortering av patienter utanför ingången så att dem som misstänks ha corona inte blandas med övriga patienter i väntrummet. Inriktningen är att patienterna i första hand ska behandlas för den sjukdom de söker vård för, även om de också har coronaliknande besvär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!