Enligt polisen är Gottsunda lugnare än förra året. Men Gottsundaborna är skeptiska och många tar omvägar för att undvika gäng.
Hugo Alfvéns väg förbi Bandstolen står vid tvåtiden på efterdagen tom, sånär som på tre män. Livsmedelsbutiken fylls med män och kvinnor som planerar inför kommande måltider. Några kvarter bort, vid centrum, leker barn i lekparken och människor storhandlar inför semestern.
Konstnären Elisabet Smyetana märker inte av några oroligheter i Gottsunda men hör vad andra säger om området.
– Ryktet häromkring är oroväckande, men mina grannar är skötsamma så jag har ingen anledning att vara orolig.
Det var av ren slump som hon hamnade just i Gottsunda, då hon snabbt behövde en lägenhet. Nu har hon bott här i cirka 20 år och trivs bra eftersom hon har nära till kulturhuset och många affärer.
– Jag går mest till Gottsunda centrum från min lägenhet här intill och om det sitter någon i parken så undviker jag att gå förbi där, berättar hon.
Förra sommaren fick Gottsunda bland annat stå ut med inställda busslinjer, stenkastning mot polis och ett flertal bränder. Nyligen hamnade Gottsunda på polisens lista över särskilt utsatta områden. Men enligt polisen har det i år varit betydligt lugnare och de hoppas att lugnet ska ligga kvar hela sommaren.
– Brott händer ju i många stadsdelar, men just nu är Gottsunda ingen del som sticker ut. Det är normala jobb som dyker upp där och vi ser inga tecken på sociala oroligheter som tidigare, säger Urban Olsson, gruppchef för områdespoliser.
Barxan och Hamon Rashid har tidigare bott på Bandstolsvägen, där många oroligheter förra året utspelade sig.
– Min kompis bor kvar där och när jag hälsar på känns det jättelugnt. När vi bodde där var det massa liv, säger Hamon Rashid.
Familjen flyttade i höstas till Lindbacken, dels för att de behövde något större och dels för oroligheterna i Gottsunda.
– Jag kunde inte sova för jag var så rädd. Jag har sett allt möjligt, folk som bråkar med pistol, brinnande bilar och varje dag var det bråk utanför vår dörr om små saker som till och med vi barn skulle kunna klara ut, förklarar Hamon Rashid.
Pappa Barxan Rashid bodde i Gottsunda i 24 år och tycker det är tråkigt att känna sig tvingad att flytta.
– Det är sån fin natur här omkring, men jag kan inte tänka mig att flytta tillbaka. Jag vill inte bo någonstans där man behöver vara orolig och ens son inte ens kan gå till kiosken själv.
– Om jag fick bestämma så skulle jag bo lite utanför Gottsunda. Det är för tyst i Lindbacken, säger Hamon Rashid.
UNT pratar även med ytterligare en person som bor på Bandstolsvägen, men som vill vara anonym. I sin lägenhet med låg hyra, fin balkong och nära till det gröna trivs hen, men redan i trappuppgången är otryggheten ett faktum.
– Det är perfekt för mig att bo här med all natur men jag är less på att varenda gång någon glömmer nyckeln så är glasdörren insparkad och soprummen är helt bedrövliga. Hen visar en bild på soporna som ligger på golvet istället för i de tomma containrarna.
– Om vi åker bil efter klockan nio på kvällen så måste vi ta en omväg. Hela Bandstolsvägen fylls upp med unga män som bara står där utan att flytta på sig. En gång har vi lyckats ta oss igenom, men då fick vi många blickar. Jag undviker det området så mycket jag kan. Och våldtäkten av en ung kille i trappuppgången bredvid gör ju inte direkt att man bli mindre rädd.
Däremot vet hen inte vad man ska göra åt situationen och kommer direkt att flytta därifrån efter studierna.
– Allt jag vet är att folk flyr härifrån. Jag vet inte någon som vill bo kvar här och när jag pratar med äldre personer som bott här länge så berättar de alltid att de inte längre känner igen sitt Gottsunda men inte har råd att köpa sig härifrån.