Sveriges kommuner och landsting har skrivit en rapport om ett nationellt femårigt projekt för att skapa bättre liv för sjuka äldre. Förskrivningen av olämpliga läkemedel har blivit lägre i hela landet. I Uppsala län var andelen olämpliga läkemedel till 75-plussare nere på drygt åtta procent i april månad. Det är en förbättring på flera års sikt och något bättre än i riket som helhet.
– I Uppsala län har det skett påtagliga förbättringar, säger Maj Rom, läkare och utredare vid SKL.
Det som rapporten beskriver som olämpliga läkemedel handlar om en rad lugnande läkemedel och sömnmedel som inte är bra för äldre.
– Äldre är känsligare för dessa läkemedel, de blir tröttare och då ökar också risken för till exempel fallolyckor. Det har varit alldeles för enkelt att skriva ut dessa läkemedel i stället för att hitta andra lösningar.
Främst är det demenssjuka och äldre med psykiska problem som berörs av den minskade läkemedelsanvändningen. Ändrade arbetsrutiner som att ta ut äldre på promenad har minskat förskrivningen av antipsykotiska läkemedel, berättar hon.
– En del av behandlingarna kan vara korrekta och det är inte så att man ska ha noll läkemedel, men där man tidigare gav lugnande läkemedel till en orolig demenssjuk äldre har vi i dag helt andra omvårdnadsmetoder. Vi bemöter dem på ett annat sätt. Det är ett hantverk att se till att varje behandling blir den bästa för individen.
I Uppsala läns landsting har man länge jobbat med att gallra ut onödiga mediciner för att förbättra patienternas hälsa.
– En framgångsfaktor är att vi varit många som jobbat med detta i team, inte bara apotekare och läkare utan även övrig personal och patienterna själva. Vi ligger fortfarande väldigt högt med antalet mediciner per individ, men det är inte så mycket olämpliga mediciner längre, säger informationsläkaren Christina Mörk som varit en av de drivande i arbetet.
Det är först på senare år som kommuner och landsting målmedvetet börjat jobba med att få ner lugnande mediciner och sömnmedel bland äldre. Det har blivit vardag att se över recepten, menar Maj Rom, vilket har gett ett positivt resultat.
– Det har funnits en slentriankultur i hur man behandlar problem hos dementa och psykiskt sjuka. Det har till exempel aldrig varit meningen att äldre skulle ha sömnmedel under en längre tid. Att man vaknar mitt i natten kan ju bero på andra saker än oro, till exempel att personalen lägger patienten tidigt på kvällen. Då finns det andra saker att jobba med.