Färre lediga platser i Uppsala

Arbetslösheten fortsätter nedåt, i landet och i Uppsala län. Men ett första tecken på att högkonjunkturen nu är över är att antalet lediga platser minskar. I januari anmäldes 200 färre lediga jobb än samma månad i fjol.

När länsarbetsnämnderna försvann vid årsskiftet ersattes länsindelningen av 68 arbetsmarknadsområden. För Uppsalas del innebar det att Älvkarleby flyttade till Gävle, medan Håbo kommun och Sigtuna bytte plats mellan Uppsala och Stockholm.

När länsarbetsnämnderna försvann vid årsskiftet ersattes länsindelningen av 68 arbetsmarknadsområden. För Uppsalas del innebar det att Älvkarleby flyttade till Gävle, medan Håbo kommun och Sigtuna bytte plats mellan Uppsala och Stockholm.

Foto:

Uppsala2008-02-12 17:43
I hela landet har arbetslösheten på ett år sjunkit från 4,8 till 3,9 procent av befolkningen. Totalt står 227 000 personer utanför arbetsmarknaden.
- Arbetsmarknaden är fortfarande mycket stark men allt tyder på att toppen nu passerats, säger Bo Bylund, generaldirektör för Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.
Han gläds åt att antalet lediga jobb med längre varaktighet än sex månader fortfarande ökar, och gör därför bedömningen att arbetslösheten på kort sikt kan sjunka ytterligare något från dagens nivå.

I ledningen för det nya Uppsala arbetsmarknadsområde är minerna något mer bekymrade över januarisiffrorna. Att antalet nyanmälda platser på arbetsförmedlingen minskat från 2 022 i januari 2007 till 1 824 i år är ingenting anmärkningsvärt, nivån är fortfarande historiskt hög.
Värre är att även de jobb som varar längre än sex månader blivit färre i länet.
- Vi vet inte vad det beror på och det är svårt att dra slutsatser av bara en månad. Men vi kommer att hålla ögonen på platserna framöver, säger Victoria Axberg Pehrman, chef för det nya området.

Hon gläds å andra sidan över att allt färre skrivs in på arbetsförmedlingen och att ungdomsarbetslösheten nu ligger under tre procent (4,4 i riket). I kommuner med arbetslöshet kring två procent fortsätter arbetskraftsbristen att vara det dominerande problemet i många branscher.
Bland de nya arbetsmarknadsåtgärderna har jobb- och utvecklingsgarantin ökat snabbt sedan den infördes vid halvårsskiftet. Vid januari månads utgång fanns 731 personer i länet i garantin.
- Vi hoppas kunna hålla den nivån nu, att det inte blir fler. Meningen är ju att omsättningen ska vara hög, säger Victoria Axberg Pehrman.

I det nya arbetsnarknadsområdet intar Knivsta en särställning med låga 1,6 procents arbetslöshet. Tierp har högst, men 3,6 procent är ändå mycket lågt historiskt sett. Nytillkomna Sigtuna kommun intar en mellanställning med 2,6 procent.
Olle Matsson, utbildnings- och arbetsmarknadschef i Sigtuna kommun, ser med tillförsikt fram mot att vända blicken mot arbetsmarknaden i Uppsala.
- Vår kommun kan få en större betydelse i Uppsala än vad vi haft i Stockholms län, säger han.
- Visst har vi många som pendlar till Stockholm. Men, rent krasst, de jobben har vi ändå. Nu öppnar sig nya möjligheter.
En praktisk betydelse för Sigtunaborna kan indelningen få när det blir dags att upphandla till exempel arbetsmarknadsutbildning.
- Tidigare har man kunnat hamna i Haninge söder om Stockholm. Och så är det förstås närmare med Uppsala, säger Olle Matsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om