Färre lärare när skolan sparar

Fler elever per lärare och större undervisningsgrupper blir följderna när Uppsalas kommunala gymnasier måste spara. Ytterligare en skola kan också tvingas lägga ned.

Uppsala2013-02-05 06:52

Den kommunala gymnasieskolan tillåts i år att gå med 40 miljoner kronor i underskott. Men för att över huvud taget klara av det resultatet, och inte göra ett ännu större underskott, måste man spara.
Gymnasiet tvingas därför göra sig av med cirka 50 lärare. Det innebär att personaltätheten försämras från dagens 7,8 lärare per 100 elever till 7,3 och att undervisningsgrupperna därmed blir större.
– Det är en kännbar minskning. Jag tror att eleverna kommer att märka att det blir större grupper, säger Kajsa Wejryd som är chef för Uppsalas kommunala gymnasier.

En del av lärarminskningen kan lösas genom pensionsavgångar, andra med tjänsteledigheter och studier, men några kan ändå bli övertaliga och då gäller det att hitta arbetsuppgifter till dem på något annat håll inom kommunen.
– Vi har inte behövt säga upp någon på senare år och vi får hoppas att det löser sig den här gången med, men än är vi inte där, säger Kajsa Wejryd.
För att spara pengar kommer man också att se över gymnasiets utbud av utbildningar. Alla program kommer att vara kvar, men vissa inriktningar och profiler kan försvinna.
– Vi har inte råd med alla som vi har nu, säger Kajsa Wejryd.
För att spara pengar gör man sig också av med lokaler. Som UNT berättat tidigare flyttar GUC till Bolandsgymnasiet i höst och då slipper man hyran för GUC:s lokaler.

Men det är inte säkert att det stannar där. Enligt Kajsa Wejryd kan det bli aktuellt att lägga ned ytterligare en gymnasieskola. Men än finns inget förslag.
Det är inte första året som den kommunala gymnasieskolan gör ett minusresultat. Förra året slutade man på minus 44 miljoner kronor. Orsakerna till den kärva ekonomin är flera. Elevkullarna är mindre samtidigt som hyrorna har stigit, det gör att man sitter med för stora lokalkostnader som tar mycket av budgeten i anspråk. Dessutom har man fått ta över ett underskott från Jälla, Boland och GUC som under året övergått till att drivas av kommunen.
– Det här är tungt, det handlar om att bita ihop och jobba för en budget i balans, men jag tror att det kommer att ta flera år, säger Kajsa Wejryd.

DET HÄNDER NU

Tufft år väntar kommunens förskolor och skolor
Det är inte bara gymnasiet som drabbas av kommunens kräva ekonomi, även förskolan och grundskolan måste spara. 
I förskolan väntas personaltätheten minska från dagens 5,6 barn per årsarbetare till 5,9, samtidigt som andelen utbildade förskollärare minskar. 
Grundskolan ska spara cirka 30 miljoner kronor vilket motsvarar mellan 60 och 75 tjänster, trots att eleverna beräknas öka. Förhoppningen där står till att grundskolan lyckas minska sina lokalkostnader så att hela besparingen inte behöver tas på personalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om