Färre inbrott i Uppsala län

Bostadsinbrotten i Uppsala län har minskat med en fjärdedel på bara ett år. Men enligt polisen kunde siffrorna vara ännu bättre med hjälp av enkla medel.

Sommaren är en av de tidpunkter då på året då flest bostadsinbrott sker.

Sommaren är en av de tidpunkter då på året då flest bostadsinbrott sker.

Foto: Scanpix

Uppsala2011-06-26 11:12

– Folk måste våga vara mer misstänksamma, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Under lång tid har antalet anmälda bostadsinbrott legat på omkring 400–500 fall per år i Uppsala län, med en stadig topp under sommarmånaderna. Men i fjol sjönk äntligen antalet förbrytelser rejält.
– Det här är någonting vi har arbetat för länge. Dels har vi förbättrat våra utredningsrutiner. Numera gör vi alltid en teknisk undersökning som vi skickar till statens kriminaltekniska labb. Sedan har vi arbetat hårt med att informera invånarna om hur de kan förebygga inbrott. Det är oerhört viktig del som vi måste jobba vidare med, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

Den vanligaste metoden bland inbrottstjuvar i dag är att bryta sig in genom altandörren eller något fönster med hjälp av dyrk eller våld. Men många gånger krävs inte ens det.

Under juni i år har ett tiotal inbrott skett där tjuvarna utan minsta ansträngning har kunnat ta sig in genom olåsta dörrar och fönster. Och där de boende dessutom har varit hemma.
– Vi hade en kvinna häromveckan som vaknade upp mitt i natten av att en man stod i hennes sovrum och roffade åt sig saker. Han hade tagit sig in genom ett öppet badrumsfönster och flydde när han blev upptäckt, säger Christer Nordström.

Enligt honom är tjuvarna oftast väl medvetna om att de som bor i huset är hemma.
– De räknar med att kunna smyga sig förbi. Det räcker faktiskt med att det blir lite soligt väder så att folk går ut i sin trädgård och lämnar framdörren olåst, för att de här brottslingarna ska tillfället i akt, säger Christer Nordström.

Oavsett om de som drabbas av inbrott har varit hemma eller inte när dådet skett hamnar de allra flesta i chocktillstånd. Vissa klarar inte ens av att bo kvar i bostaden.
– Oftast ser vi vårt hem som vår borg där vi är som tryggast. Och när den bilden raseras vet vi inte vart vi ska ta vägen. Det är helt enkelt en oerhört djup personlig kränkning, säger Göran Thornadtsson, ansvarig på brottsofferjourens telefoncentral.

Göran Thornadtsson tar ofta emot samtal från människor som har råkat ut för inbrott och vars huvuden översvämmas av ängsliga frågor och funderingar. Enligt honom är det de som har blivit av med minst, som är mest oroliga.
– De är nämligen rädda att tjuven ska komma tillbaka för att sno åt sig mer. Men såvida man inte har någon personlig koppling till förövaren så är det väldigt ovanligt att det händer, säger han.

En annan sak som upprör många drabbade är det faktum att inbrottstjuvar sällan åker fast. I Uppsala län är det bara dryga tiondelen av alla bostadsinbrott som klaras upp.
– Det är självklart alldeles för lite men tyvärr är den här typen av brott väldigt svåra att lösa såvida vi inte tar förövarna på bar gärning. Det är därför allmänhetens hjälp är extra viktig, säger Christer Nordström.

Enligt honom får Uppsalapolisen ofta dra ur information när de exempelvis knackar dörr i ett område där ett inbrott har skett. De flesta tror helt enkelt inte att de har någonting relevant att berätta. Drömmen är när en så kallad blomkrukeindian visar sig bo på gatan.
– Det kallar vi de människor, ofta pensionärer, som sitter och tittar ut mellan fönsterblommorna på allt som händer. De människorna är till jättestor hjälp för oss.

Tror du inte att det finns en risk att bli för misstänksam och till och med paranoid?
– Nej. Små detaljer betyder mycket för oss. Och hellre ringa en gång för mycket än ingen gång alls!

Så skyddar du dig

Städa inte så noga. Lämna disk på diskbänken, ha lite grejer framme i trädgården.

Be grannen att tömma brevlådan, klippa gräsmattan och eventuellt ställa en bil utanför.

Installera gårdsbelysning med rörelsedetektor, eventuellt ett inbrottslarm.

Se till att du har bra lås, även på källardörren.

Lås alltid dörrar och fönster och ta alltid nyckeln med dig!

Förstärk gärna belysningen runt huset förslagsvis med rörelsevakt. Ta bort skymmande växter nära altandörrar och fönster.

Förvara inte värdesaker, nycklar, datorer eller kameror synliga från fönstren.

Förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att de inte kan användas för att göra inbrott.

Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så att de inte kan användas för att nå upp till fönstren.

Märk, fotografera och skriv ned din egendom (exempelvis gravyrer på guld). Förvara viktiga dokument i exempelvis bankfack.

Om du vill starta en Grannsamverkan bör du kontakta dina grannar och undersöka intresset. Hör sedan av dig till polisen eller kommunens brottsförebyggande råd.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om