Färre idrotter på gymnasiet

NYHETER. Det blir ingen mer volleyboll och innebandy på Arlandagymnasiet. Flera av de idrottsinrikningar som i dag finns på skolan försvinner nästa höst. Det är ett resultat av den nya gymnasiereformen som skärper kraven på utbildningarnas kvalité.

Uppsala2014-02-18 17:00

Hösten 2011 införs en helt ny gymnasie­skola med 18 nationella program. Syftet med reformen har varit att säkra kvalitén på gymnasie­programmen och göra det lättare för eleverna att få överblick. De skolor som vill behålla sina specialutformade program eller skapa nya har haft möjlighet att ansöka om att få bedriva särskilda varianter.

Arlandagymnasiet ansökte om att få fortsätta idrottsutbildning inom sju sporter. Men när förbunden skulle lämna sin avgörande röst till Skolverket sa två förbund nej. Ett av dem är Svenska ishockeyförbundet, eftersom Arlanda Wings inte har ett A-lag som spelar i elitserien eller allsvenskan.
- Arlanda Wings har tio tv-pucksspelare varje år och en extremt bra utbildning av hockeyspelare och de kan bli elitseriespelare i andra klubbar sen. Det här är en utbildning och det handlar inte om att driva ett elitserielag. Förbundet är det enda som resonerat på det här sättet, säger Dan Sundblad, gymnasiechef på Arlandagymnasiet.

Nils Ekmark, ordförande för Arlanda Wings, anser att förbundet fattat ett felaktigt beslut som inte stämmer överens med de riklinjer som Skolverket gått ut med. Han tycker att den utbildning som hockey­spelarna på Arlandagymnasiet får är en av de bästa i landet.
– Problemet är att Svenska ishockeyförbundet har satt en gräns som inte står i relation till vad man vill uppnå. De har satt serietillhörighet som ett kriterium för kvalité och det har ingenting att göra med kvalité, säger han.

Wings styrelse har försökt förmå förbundet att ändra uppfattning, utan resultat. Även Svenska ridsportsförbundet säger nej. Man anser inte att det går att kvalitetssäkra utbildningen enligt de direktiv som finns.

Arlandagymnasiet kan köra på utan klartecken från förbunden. Genom att förlägga träningstid inom det individuella valet, kan gymnasiet fortsätta med både hockeyn och ridsporten. För eleverna blir den enda skillnaden några poäng färre i betyget.

Förbunden inom fotboll, cykling, amerikansk fotboll, handboll och cykling är positiva till att Arlandagymnasiet fortsätter med inriktning på just deras idrott. Flera andra sporter försvinner från Arlandagymnasiet. I dag finns det elever som bland annat utövar volleyboll, innebandy, basket och gymnastik på skoltid.

På grund av de skärpta kraven sökte Arlandagymnasiet aldrig tillstånd för någon av dessa. De fem idrottsutbildningar som fått klartecken blir nationellt godkända. Idén med dessa program är att gymnasiet ska ta in elever från närregionen.
– Det ska vara möjligt att dagpendla till dem, säger Anders Lokander, undervisningsråd på Skolverket.

Det går dock bra för elever från hela Sverige att söka och få pengar från sin hemkommun. Men eftersom utbildningen inte är godkänd för riksintag kan eleverna nekas inackorderingstillägg.

Även risk- och räddningsprogrammet fick avslag av Skolverket. Programmet kan fortgå som ett samhällsvetenskapligt program med inriktning beteendevetenskap, utan någon skillnad för eleverna, enligt Dan Sundblad.

Totalt kom 402 ansökningar om särskilda varianter och profileringar in till Skolverket. 94 av dessa godkändes. De elever som har påbörjat en utbildning inom icke godkända program får slutföra den

Andra gymnasier

Josefinaskolans gymnasium som bedriver ett gymnasium med waldorfpedagogik får tillstånd att fortsätta på samma sätt som tidigare.

Märsta praktiska gymnasium kan behålla samma utbud som i dag men utökar med en måleriinriktning och ett program inom handel och administration.

På Sigtuna humanistiska läroverket byter programmen namn för att passa in i det nya programutbud

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om