Färre flyktingar väntas nästa år

Statsbidraget för mottagande av flyktingar kommer att minska under 2006, vilket leder till att Uppsala kommun måste minska sina kostnader för introduktionsverksamheten för nyanlända. Ändå talar kommunen om en fortsatt satsning på nyanlända.

Uppsala2005-12-19 00:00
Endast 150 stycken nya flyktingar beräknas komma till Uppsala under 2006. Det är den lägsta mottagningsprognosen hittills, skriver kontoret för barn ungdom och arbetsmarknad i ett pressmeddelande. I prognosen har även hänsyn tagits till att gömda flyktingfamiljer som söker asyl nu får sin ärenden omprövade.
Det minskade mottagandet av flyktingar leder till en mindre summa i statsbidrag. Därför måste kommunen anpassa sina kostnader, skriver kontoret vidare.
Ändå beslutade utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i torsdags att ge uppdraget att fortsätta satsningen på förebyggande insatser för nyanlända barn och ungdomar, såsom uppsökande fältarbete. I uppdraget till kommunens produktionskontor ingår också att det även i fortsättningnen ska finnas ett boende med vuxenstöd för ungdomar över 18 år i kommunen.
— Vi tror att det kan bli mer tid att satsa på de flyktingar som faktiskt kommer hit nu när de blir färre, säger Mohamad Hassan (fp), vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Hotats av nedläggning
Frågan är vad minskade kostnader, men fortsatt satsning i praktiken kommer att innebära för den kommunala enhet som kallas barnmottagningsenheten, som arbetar med nyanlända barn och ungdomar. Enheten har under hösten hotats av nedläggning, vilket UNT berättat om.
— En nedläggning av enheten är förhandlad med fackförbunden. Vad de här nya förutsättningarna från utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden kommer att innebära för oss vet jag inte, men jag känner ändå osäkerhet, säger Leena Westberg-Eriksson, enhetschef för barnmottagningsenheten.
Vid den enheten arbetar bland annat fältsekreterare, psykologer, och kuratorer. En annan verksamhet i enhetens regi är ett kafé för nyanlända.
— Det hoppas jag att vi kan rädda oavsett vad som händer med enheten, säger Leena Westberg-Eriksson.
Barnmottagningsenhetens framtid är en fråga för produktionskontoret, och inte för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, menar Mohamad Hassan.
— Men vi har anslagit pengar och gett ett uppdrag så att verksamhet för de unga nyanlända ska finnas. Men hur det ska organiseras bestämmer inte vi, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!