Drygt 600 ukrainska flyktingar har hittills kommit till Uppsala. 145 av dem bor på det boende som Migrationsverket har i centrala Uppsala. Resten har själva hittat bostad, till exempel hos släktingar.
Totalt har 120 ukrainska barn sökt – och fått – plats i Uppsalas skolor och förskolor. De ryms i befintliga klasser, men till hösten kan kommunen behöva skapa nya klasser.
– Det beror på hur många som kommer och hur många som väljer att gå i svensk skola. Vi märker att många barn, främst gymnasieungdomar, studerar i ukrainska skolor på distans, säger Karin Sundström, samordnare för flyktingmottagandet i Uppsala kommun.
För kommunen väntar en större utmaning än skolan i höst – nämligen att fixa fram bostäder. I dag är det främst Migrationsverket som står för boendeplatser. Men den 1 juli börjar en ny lag att gälla som tvingar kommunerna att ta emot ett visst antal flyktingar utifrån kommunens storlek och antal arbetstillfällen samt hur många asylsökande som redan befinner sig i kommunen.
Enligt dessa beräkningarna ska Uppsala ta emot totalt 1 577 ukrainska flyktingar i år, utifrån nuvarande prognos om att 80 000 kommer till Sverige innan årsskiftet.
– Uppsala kommer att få procentuellt fler flyktingar än vi tagit emot hittills.
En del av flyktingarna lär precis som i dag ordna bostad själv, men övriga måste kommunen hjälpa. Även om staten står för kostnaderna blir det tufft att hitta boenden i bostadsbristens Uppsala, konstaterar Karin Sundström.
– Att ordna lägenheter till alla skulle vi aldrig klara, men som vi förstått det kan det handla om boenden där man har eget rum och delar kök. Alla som behöver boende kommer få det. Hur länge vi ska stå för bostad vet vi inte, det beror på hur kriget utvecklas.
I mars, när Migrationsverket spådde en rekordstor flyktingvåg, kollade kommunen upp lokaler som kunde användas som en slags akutboenden, däribland idrottshallar. Men de är avskrivna nu när flyktingströmmen mattats av.
Dessutom har en del ukrainare redan börjat återvända – enligt uppgifter från ukrainsk gränspolis i veckan är det fler som återvänder till hemlandet än lämnar det.
– Jag har hört att några av dem som kommit till Uppsala återvänt, främst till Kievområdet, säger Karin Sundström.
Enligt Arbetsförmedlingen i Uppsala har ett 40-tal ukrainare skrivit in sig sedan början av mars.