Färre får bröstcancer

Efter en fortlöpande uppgång sedan början av 1980-talet har förekoms­ten av bröstcancer sjunkit bland kvinnor i 50-årsåldern. Den troliga orsaken till nedgången är att användningen av hormonpreparat i den ålders­gruppen sjunkit drastiskt under senare år.

Uppsala2009-11-09 22:30
Det framgår av en ny svensk studie, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften Breast Cancer Research and Treatment.
- Vår studie kan visserligen inte bevisa att minskad användning av hormonersättningspreparat är orsaken till denna glädjande nedgång i bröstcancer, men vi kan samtidigt inte finna någon annan sannolik förklaring till detta, säger Mats Lambe, docent vid Karolinska institutet och tillförordnad verksamhetschef vid Regionalt Onkologiskt Centrum i Uppsala.

Han är tillsammans med doktor Annette Wigertz huvudansvarig för studien, som gjorts mot bakgrund av att användningen av hormonpreparat i samband med klimakteriet sjunkit kraftigt under senare år efter det att flera stora studier visat att långvarig medicinering med dem kan öka risken för att insjukna i bröstcancer.
- Studier i bland annat USA och England har nyligen visat att den minskade förskrivningen av sådana hormonläkemedel åtföljts av en nedgång i bröstcancer, vilket alltså nu även våra svenska fynd stöder, säger Mats Lambe.

För tio år sedan var användningen av hormonpreparat efter klimakteriet mycket hög i Sverige, i synnerhet bland kvinnor i 50-årsåldern. Apotekets statistik visar att mer än en tredjedel, 36 procent, av kvinnorna i åldern 50 till 59 år använde någon form av hormonläkemedel år 1999.
Sedan dess har användningen av hormonpreparat sjunkit dramatiskt i den åldersgruppen. 2002 använde 27 procent av kvinnorna och 2007 hade andelen sjunkit till bara 9 procent.

Även bland kvinnor i åldrarna över 60 år har användningen av hormonläkemedel sjunkit, men från betydligt lägre toppnivåer och inte lika drastiskt.
- Och det är just bland kvinnorna i åldern 50 till 59 år som vi nu kan se en klar minskning av antalet nyupptäckta fall av bröstcancer. Nedgången har varit i genomsnitt 4,5 procent per år och började några år efter att försäljningen av hormonpreparat börjat minska, säger Mats Lambe.

Många andra faktorer än användning av hormon­läkemedel kan öka risken för bröstcancer, till exempel att vara överviktig och att uppskjuta barnafödandet till senare i livet.
- Med tanke på att sådana riskfaktorer snarast ökat under senare år är nedgången i bröstcancer bland kvinnor i 50-årsåldern än mer anmärkningsvärd, säger Mats Lambe.
Den nya studien bygger på detaljerade uppgifter från regionala bröstcancerregister som används för kvalitetssäkringen av bröstcancervården.

Studien har gjorts i samarbete mellan forskare vid Karolinska institutet, tre av landets regionala onkologiska centrum och Läkemedelsverket i Uppsala.
- Resultaten av studien kan sägas ge ytterligare stöd för våra redan i dag restriktiva rekommendationer när det gäller hormonersättning efter klimakteriet. De innebär att sådana preparat ska användas i lägsta möjliga dos, under kortast möjliga tid och inte för annat än att lindra klimakteriebesvär, säger professor Viveca Odlind vid Läkemedelsverket.

Den typ av hormnläkemedel som använts i särklass mest i Sverige är kombinationer av östrogen och gulkroppshormon.
- Det är denna typ av kombinerade hormonläkemedel som främst sammankopplats med ökad risk för bröstcancer, medan hormonläkemedel med enbart östrogen inte verkar ge samma riskökning, säger Viveca Odlind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!