Färre cykelstölder i Uppsala län

Under 2009 minskade antalet anmälda cykelstölder i Uppsala län med sju procent jämfört med året innan. Under en tioårsperiod är minskningen hela 28 procent. Riktade insatser från polisen och bättre cykellås är några förklaringar.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-02-07 12:01
Det är 253 färre anmälda cykelstölder förra året jämfört med 2008. Det visar färska siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). Uppsala kommun noterar en minskning på knappt fem procent, i Enköping är minskningen drygt tio procent.
- Utifrån de signaler vi får från branschen så satsar folk mer på sina cyklar i dag. De lägger mer pengar på dem och därmed också mer mån om att ha sina cyklar kvar. Man köper bättre lås och ser till att cyklarna är ordentligt fastlåsta, säger Klas Elm, ordförande i intresseorganisationen Svensk Cykling.
Polisen i Uppsala tog under 2007 och 2008 krafttag mot cykelstölderna i länet. Man sökte då bland annat aktivt efter stulna cyklar på nätet och ute på stan i Uppsala. Dessutom fick samtliga cykelhandlare påhälsning av polisen och anmälningarna undersöktes grundligare. Åtgärder som nu alltså tycks ha gett resultat.

Therese Westman på polisen arbetade med projektet och gläds åt siffrorna från Brå.
- Visst tror jag att det har en effekt när man gör riktade insatser. Många vi träffade blev engagerade och tipsade oss, Uppsalaborna kände nog att det var dags att cykelstölderna togs på allvar, säger hon.
Däremot klaras sällan cykelstölder upp. Brottet kan vara svårt att bevisa och det tar ofta lång tid innan anmälningarna kommer in till polisen.
- Många anmäler först när det blir en försäkringsfråga och det kan också ta lång tid från att brottet begås till att det upptäcks. Det är nästan omöjligt för oss att klara upp brottet om vi inte tar tjuvarna på bar gärning, säger Krister Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Klas Elm råder människor att låsa fast sina cyklar i något så att det blir svårare för tjuvarna att rulla iväg med dem.
- Det gäller också att ha ett lås som passar ens behov. Det ska vara smidigt att ta med så att det verkligen används på rätt sätt, säger han.
Men det handlar inte bara om att ha rätt lås. Klas Elm uppmanar både arbetsgivare och kommuner att göra livet enklare för cyklisterna.
- Vill man att folk ska cykla mer, vilket man ju vill i dag, så är det viktigt att man erbjuder bra och säkra cykelparkeringar där man enkelt kan låsa fast sin cykel. Det ska kännas tryggt att ta med sig sin cykel till jobbet. Vi följer till exempel utvecklingen på resecentrum i Uppsala nog, det kan bli en förebild för andra kommuner, säger Klas Elm.

Enligt brottsförebyggande rådet finns det dock ett stort mörkertal vad det gäller cykelstölder. Eftersom försäkringsbolagen inte ersätter äldre cyklar är det många drabbade som inte väljer att anmäla brottet. Terese Westman uppmanar alla cyklister att märka sina cyklar ordentligt om man vill öka sina chanser att återfå en stulen cykel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!