De senaste åren har varit mycket tuffa för småhustillverkarna. 2006 söktes över 10 000 bygglov, statistik som Byggfakta som sammanställt åt tidningen Dagens Industri. 2010 söktes 6 800 bygglov och 2012 är man nere på 3 780. Det som enligt branschen orsakat det katastrofala raset är finanskrisen 2008 och införandet av bolånetaket för två år sedan. Bolånetaket innebär att man bara får låna upp till 85 procent av bostadens värde.
Uppsala går emot strömmen under perioden 2006–2011 då det inte har varit någon minskning av bygglovsansökningarna för enbostadshus. Däremot blev det en kraftig dipp med över en halvering 2012.
Det är inte alla småhustillverkare som klarat sig igenom de kärva tiderna. LB-Hus, som var sjunde största leverantör 2010, gick för drygt ett år sedan i konkurs, men återuppstod senare med nya ägare.
Endast en av de tio största småhustillverkarna har lyckats öka antalet bygglov de senaste två åren. Vårgårdahus har ökat med 16 procent, från 81 bygglov 2010 till 94 år 2012. Och expansionen har i stort sett skett helt i Uppsala- och Stockholmsområdet.
– Vår huvudmarknad var tidigare Västsverige men där har marknaden i stort sett kollapsat, men vi har lyckats ta marknadsandelar i Mälardalen som är den expansiva regionen i landet. Här finns inflyttning och köpkraft, säger Per-Erik Bonander, vd för Vårgårdahus.
Han säger att marknaden i dag bara är en tiondel av vad den var i mitten av 1970-talet som hade 40 000 bygglovsansökningar om året. Då var det lättare att få lån och avdragsmöjligheterna var förmånligare.
– I dag med bland annat de nya reglerna för bolånetak är det väldigt svårt för unga människor att satsa på ett eget småhus. Det krävs minst 400 000 kronor i kontantinsats, säger Per-Erik Bonander.
Matilda och Per Färenmark tillhör de drygt 150 som sökte bygglov i Uppsala under förra året. De håller på att bygga ett nytt hus i idylliska Skölsta strax utanför Uppsala, där de om somrarna kan se Lennakatten tuffa fram bara ett stenkast från tomten.
– Vi bor redan i en äldre villa men vi har drömt att bygga nytt och när vi hittade den här tomten bestämde vi oss, säger Matilda Färenmark.
Kontantinsatsen räknar de med att få ihop när de säljer sin nuvarande villa i Jälla som de bott i sedan 2000. Men de tycker inte att den nya plan- och bygglagen har varit till någon hjälp.
– Att det skulle ta tio veckor att få bygglov är ett skämt. För oss tog det tio månader, säger de.
Gustaf Edgren är ansvarig för branschutveckling vid TMF:s trähusgrupp. Han nämner flera orsaker till att byggandet av småhus minskat så drastiskt. Bland annat den allmänna ekonomiska oron de senaste åren och krångliga och fördyrande byggregler.
– Och bostadsfinansieringsfrågan är ett sorgebarn. Den enskilt tydligaste markören där är bolånetaket som gör att många känner att de inte har råd.
Ytterligare en orsak är enligt Gustaf Edgren att tomtpriserna framför allt i storstadsområden som Uppsala rusat i väg oproportionerligt mycket i förhållande till byggkostnaden.
– Här skulle kommunerna i större utsträckning kunna göra billiga tomter tillgängliga för privatpersoner, säger han.
Har inte branschen själv ett ansvar för att hålla huspriserna nere?
– Jag tror inte att själva huspriserna ökat mer än index. Däremot har kostnaderna för inredningen blivit högre, säger Gustaf Edgren.
För att få den negativa utvecklingen att vända tror han att formerna för bostadsfinansiering bör ändras.
– Tyskland och Norge har andra bosparformer som jag tycker politikerna ska titta närmare på.
Fotnot: TMF är möbelindustrins och den träförädlande industrins bransch- och arbetsgivareorganisation.