Problemen kring kommunens hantering av sina bostäder går långt tillbaka i tiden. En plan som antogs av kommunstyrelsen i förra veckan ska ge ett mer effektivt system. Men samtidigt ska antalet bostadssociala kontrakt och kontrakt med kommunalt borgensåtagande minska. Förändringarna innebär besparingar på flera områden. Administrativa kostnader för boendesamordning ska minska och tomhyror, alltså kostnader för lägenheter som står tomma, sänkas med 25 procent årligen fram till 2018. Samtidigt väntas nämndernas kostnader för tillfälliga boenden halveras till samma år. Antalet bostadssociala kontrakt och kommunal borgen ska minska med minst 25 procent under de fem kommande åren. Detta ska ske genom att hyresgäster ges möjligheten att köpa sin bostad eller byta utifrån ett förändrat behov.
Bisera Jusufbasic är bolagsstrateg på Uppsala kommun och jobbar sedan tidigare med att strama upp boendehanteringen. Hon berättar att det finns de som i dag har bostadskontrakt avsedda för socialt utsatta trots att de inte längre hör till den gruppen. Samtidigt har de haft dem så så länge att de nu fått besittningsrätt.
– Kommunen har jurister som tittar på det. Kanske kommer de att erbjudas köpa sin lägenhet eller flytta till en ersättningsbostad, säger hon.
Ulrik Wärnsberg (S), vice ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ser mycket bra saker med förslaget och har inga problem med att antalet kontrakt minskas.
– Vi i Uppsala har i dag lika många sådana här kontrakt som en stor stad som Göteborg. Det är inte rimligt, säger han.
Mohamad Hassan (FP) är kommunalråd och tror inte heller att färre bostadskontrakt för socialt utsatta behöver göra det svårare för den som behöver hjälp för att klara sin boendesituation.– Uppsala kommun har ovanligt mycket bostadssociala kontrakt. Tanken är att se över det system vi har i dag. Det har varit väldigt trögt, säger han.
Problemet är alltså inte antalet bostäder som finns, utan vilka som får tillgång till dem.
– Många som i dag bor i de här lägenheterna har behövt hjälp med boende av kommunen för kanske 10–15 år sedan. I dag har de jobb och ordnade förhållanden. Då är det bättre att frigöra bostaden och skapa en rotation, säger Mohamad Hassan.
Kan ett minskat antal bostäder kombinerat med besparingar verkligen leda till en bättre situation för den som behöver hjälp med bostad?
– Jag tror att det här förslaget kommer att hjälpa de utsatta, säger Mohamad Hassan.