Färre besök för par i kris i Uppsala
För att minska kön till Uppsala kommuns familjerådgivning ska antalet besök som varje par får göra begränsas till fem. På familjerådgivningen är man skeptisk till begränsningen.
- Vi sitter inte med par i onödan. I dag är det upp till oss och paret att avgöra behovet och så borde det fortsätta att vara, säger hon.
En del par kommer bara någon enstaka gång, andra kan behöv tio eller femton besök.
- Snittet ligger på mellan fyra och sex samtal per par, så det här reglerar sig själv, säger Karin Cervin.
En konsekvens kan bli att rådgivarna tvingas hålla sig på ytan, tror Karin Cervin.
- Vi kanske får bli än mer inriktade mot lösningar på ytplanet, och inte tillåta oss att gå på djupet för att reda på vad det är för krafter som egentligen välter relationen på ända, säger hon.
Strax efter nyår tog politikerna i nämnden för vuxna med funktionshinder beslutet att familjerådgivningen från och med 2009 ska konkurrensutsättas och i dagarna har underlaget för upphandlingen gått ut. I underlaget står att rådgivningen ska erbjuda max fem, eller i särskilda fall högst åtta, besök per par.
För personalen blir nu 2008 ett osäkert år, eftersom man inte vet om man har kvar sitt jobb i fortsättningen. Kommunen kan givetvis komma in med ett eget anbud, men chefen för individ- och familjeomsorgen Mary Nilsson vill inte avslöja sina tankar om detta än. Hon säger att hon förstår hur politikerna resonerat kring begränsningar av antalet besök.
- De vill ge fler tillgång helt enkelt, och det får vi förhålla oss till om vi lämnar ett anbud, säger hon.
För ett par år sedan minskades antalet tjänster på rådgivningen genom att pensionsavgångar inte återbesattes. De minskade resurserna är huvudförklaringen till väntetiderna, tror Karin Cervin.
- Vi har inte sett någon dramatisk ökning av antalet som söker hjälp, säger hon.
Nu oroar hon sig för vad konkurrensutsättningen kommer att innebära för den redan knappa resurstilldelningen.
- I många våldsärenden arbetar två tillsammans, en man och en kvinna. Kommer vi att kunna göra det i ny regi eller kommer det att ses som resursslöseri?, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!