Färre återfall efter stresshantering

Ett program inriktat på att med hjälp av kognitiv beteendeterapi i grupp lära hjärtpatienter att hantera stress bättre kan även på lång sikt påtagligt minska risken för att återinsjukna och drabbas av nya hjärtinfarkter.

Uppsala2009-09-16 10:38
Det framgår av en doktorsavhandling av Mats Gulliksson, husläkare vid Kungsgärdets vårdcentral och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.

- Detta är goda nyheter för hjärtpatienterna, säger han.
I avhandlingen redovisar Mats Gulliksson resultaten på nio års sikt av en unik studie inom primärvården i vilken 362 patienter som vårdats på Akademiska sjukhuset för kranskärlssjukdom, till exempel en kranskärlsoperation eller hjärtinfarkt, deltagit.
Efter utskrivningen från sjukhuset fick hälften av patienterna vid upp till 20 tillfällen under två år träffa en psykolog i små grupper för att lära sig att förändra stressframkallande tankemönster och stressbeteenden. Övriga patienter har utgjort en kontrollgrupp.

Av patienterna som fick kognitiv beteendeterapi återinsjuknade drygt 40 procent färre i hjärt-kärlsjukdom och risken för en ny hjärtinfarkt var 45 procent lägre bland dem än i kontrollgruppen.
- Ju fler gånger patienterna deltagit i gruppundervisningen, desto lägre var risken att återinsjukna, säger Mats Gulliksson.
Riktigt varför behandlingen haft så god effekt är oklart. Den påverkade inte förekomsten av till exempel höga blodfetter, fetma, diabetes och rökning.

- Men även om vi inte kan se någon inverkan på dessa traditionella riskfaktorer kan vi se att behandlingen minskar risken för att återinsjukna, säger Mats Gulliksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!