Färre äter p-piller
Användningen av p-piller har minskat under de senaste två åren med mer än tio procent bland flickor i åldern 1519 år. Samtidigt blir allt fler unga tjejer oönskat gravida och gör abort.
Foto: Pelle Johansson
Minskningen beror framför allt på larmrapporterna om p-pillrens biverkningar, säger Ulla Holmström, utredare på Socialstyrelsen. Våren 2001 inträffade tre dödsfall bland unga tjejer som kopplades till p-pilleranvändning.
— Många tjejer blir oroliga för biverkningar. Samtidigt blir allt fler oönskat gravida och allt fler unga tjejer gör abort, det kan bero på minskad p-pilleranvändning, säger hon.
Även Ungdomshälsan i Uppsala märker av oron. Tanja Tydén, barnmorska och docent, säger att många unga tjejer är misstänksamma gentemot p-piller.
Biverkningarna av p-piller är oftast lätta och övergående. Spänningar i brösten, nedstämdhet, illamående, mindre sexlust, viktökning, trötthet och oregelbunden mens. Det finns också ökad risk för att få blodpropp, men den är mycket liten: 1—2 på 10 000 om man använder lågdoserande p-piller.
Men p-piller har också fördelar, som det inte skrivs så mycket om säger Tanja Tydén. Mensen blir sparsam och man kan lätt skjuta upp mensen om man skulle behöva, p-piller skyddar dessutom lite mot cancer på äggstockar och i livmodern.
— P-piller är dessutom mycket säkert mot graviditet. Om man tar sina piller noga, säger hon.
Det är dessutom betydligt större risk att få en blodpropp vid en oönskad graviditet, säger Tanja Tydén.
Många ungdomar säger att de nästan inte fått någon undervisning alls i sex- och samlevnad i skolan, berättar hon. Man kan visserligen vända sig till Ungdomshälsan för att diskutera preventivmedel. Men Tanja Tydén önskar sig också mer och bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolorna.
— Samhället har blivit så sexualiserat. En motbild behövs och ungdomar har ett stort behov att diskutera sex med vuxna.
FAKTA
En av fyra som går i årskurs tre på gymnasiet har inte haft samlag. Det visar en färsk studie av Tanja Tydén och Elisabet Häggström-Nordin. Studien omfattade drygt 700 ungdomar i Västerås.
När ungdomarna har sitt första samlag skyddar sig tre av fyra och då vanligtvis med kondom. Det är alltså en myt att "alla" har samlag tidigt och att "alla" slarvar, de flesta tar bra ansvar, säger Tanja Tydén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!