Färre anmälningar mot polisen

Trots att polisen i Uppsala län gör fler ingripanden sjunker antalet anmälningar mot polisen. Det visar en sammanställning av drygt 600 anmälningar mot polisanställda. Maths Larssons anmälan mot polisen har avskrivits av åklagaren.

Uppsala2004-05-03 20:49
Polisen i Uppsala har gått igenom samtliga 638 anmälningar som gjorts mot polisanställda i C län från 1997 till halvårsskiftet 2003. Från en topp med 112 anmälningar år 1999 har antalet stadigt minskat till 22 anmälningar under första halvåret 2003.
— En förklaring kan vara att bemötandet har förbättrats. Både vid polishögskolan och internt inom Uppsalapolisen har man fokuserat mer på de här frågorna, säger biträdande länspolismästare Ebba Sverne Arvill.
— Det har även blivit fler poliser vilket kan ha lett till att arbetssituationen numera är mindre stressig.

Avskrivs
En annan orsak till det minskade antalet anmälningar mot polisen kan vara att allmänheten känner till att det så gott som aldrig leder till åtal.
Åklagare skriver av nästan 80 procent av anmälningarna utan att ens inleda någon utredning. Hur många ärenden som resulterat i åtal framgår inte av rapporten men de är oerhört få.
Den typiska händelse som leder till att poliser i Uppsala anmäls för brott ser ut så här:
Det är helgnatt i city och en berusad eller störande man i 30-årsåldern grips. Han anmäler sedan polisen för att ha uttryckt sig nedsättande eller för att ha använt för mycket våld.
— Vad gäller anmälningar om överdriven våldsanvändning handlar de sällan om att polisen anklagas för att ha misshandlat någon. Ofta har anmälarna en felaktig bild av hur mycket våld polisen har rätt att bruka, anser Ebba Sverne Arvill.

Inte olämplig
En polisman i Uppsala utmärker sig. Han har vid 13 olika händelser fått anmälningar riktade mot sig, vilket är långt mer än någon annan. Han arbetar kvar i yttre tjänst.
— Vi har inte bedömt honom som olämplig. Det stora antalet anmälningar mot honom kan bero på att han har varit anställd länge i yttre tjänst, kommenterar Ebba Sverne Arvill.
Det går nästan 500 polisingripanden på varje anmälan och i rapporten framhålls att problemet mot den bakgrunden inte är särskilt utbrett.
Där riktas dock kritik mot de egna anställda, till exempel att poliser kunde undvikit en del anmälningar "genom att avhålla sig från att använda vissa nedsättande uttryck".
I de fall polisen anklagas för att ha uttryckt sig dumt rör det sig många gånger om anspelningar på hudfärg eller etniskt ursprung.
Genom en rad åtgärder ska polisen i Uppsala län försöka förbättra bemötandet:
* Den som gjort en anmälan ska erbjudas att diskutera igenom vad som hänt med den berörda polisen.
* Anmälda poliser ska ha obligatoriska samtal med chefen.
* Utredningar mot poliser ska gå snabbare.
* Alla polisanställda ska under hösten utbildas i bemötande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om