Färre än väntat registrerar partnerskap

De förlovade sig då de varit ihop i ett år och en månad. Sedan dröjde det åtta år innan Torgny och Peter Skoog tog nästa steg och ingick partnerskap. En anledning till att de valde att vänta var att de båda upplever att partnerskap ses som ett sorts B-äktenskap.

Uppsala2005-07-14 00:00
Nu har det gått ganska exakt ett år sedan de lovade varandra evig trohet, framför en mängd vänner och släktingar i Tunabergskolonin.
— Vi brukar säga att vi gifte oss, även om vi formellt sett "bara" ingick partnerskap, säger Peter Skoog.
— Det är som att äktenskapet är det riktiga, det ideala, medan partnerskapet är ett substitut. Självfallet borde även homosexuella omfattas av äktenskapslagstiftningen, säger Torgny och Peter nickar.
Den som förrättade partnerskapet kom de i kontakt med via kommunen.
— Hon var verkligen bra och tog mycket hänsyn till hur vi ville ha ceremonien. Hon tog sig också tid att komma ut till den plats vi valt, säger Torgny Skoog.
Sedan följde en stor fest med 150 gäster.
— Vem vill inte gå på gaybröllop? Det kom ett gäng gäster som vi inte räknat med och det var bara roligt, säger Torgny och skrattar.
Efteråt fick de varma lyckönskningar från många håll. De blev till och med gratulerade av ett butiksbiträde på en matvaruaffär sedan hon sett deras annons i UNT.

Några få har varit mindre positiva till deras förhållande.
Peter Skoog var tidigare medlem i en frikyrka i Uppsala, dit han sökt sig av övertygelse. Sedan Torgny träffat Peter började även han att läsa på, och besöka kyrkan emellanåt.
Men en kort tid efter att deras förlovningsannons varit med i tidningen ringde det på deras lägenhetsdörr och tre representanter för kyrkan kom hem till dem. Vid köksbordet fick Torgny och Peter Skoog frågan om hur de såg på sin framtid tillsammans. De svarade att jo, vi är förlovade, vi tänker gifta oss och vill spendera resten av våra liv ihop. Peter ombads då ansöka om utträde ur kyrkan.
— Klart att jag gjorde det då. Jag kan inte sympatisera med en kyrka som inte accepterar kärlek, säger han.
— Vi försökte inte dölja vårt förhållande för kyrkan innan bröllopet, absolut inte. Men kanske hade de ändå inte velat inse att vi är ett par, och inte bara kompisar som bor ihop, säger Peter.
Nu är han inte ens troende. Torgny däremot säger att han tror på gott och ont, men inte i den form som någon kyrka har definierat det.
— Jag tycker att de har komplicerat frågan, och satt för många ord på det. Man pratar sönder det, säger han.

De gifte sig för att förklara sin kärlek för varandra och inför andra. Egentligen inte inför Gud.
— Vi skulle kanske inte ha gift oss i kyrkan, även om det hade varit tillåtet. Men självfallet ska man ha möjlighet att välja. Om man är troende ska man förstås kunna gifta sig i kyrkan, även om det är med en person av samma kön som en själv, säger Peter.
Det är ju många icke-troende heterosexuella som gifter sig i kyrkan för att det är tradition också, påpekar Torgny.
— Det som är traditioner för alla andra är ju det för mig med. Jag är uppvuxen i Sverige med allt vad det innebär, säger han. Släktingar, vänner, medier och allt förmedlar bilden av kärleken, äktenskapet och giftermålet.
Deras partnerskap är heller inte välsignat av en präst, även om den möjligheten finns redan i dag. Prästerna själva får välja om de vill välsigna partnerskap.
— I Uppsala finns det flera präster som gör det. Men i andra delar av landet kan det vara svårare att hitta en präst som vill välsigna ett par av samma kön.

I dag finns det inte så många punkter som legalt skiljer ett äktenskap från ett partnerskap, menar Torgny Skoog som också är vice ordförande i RFSL i Uppsala och genom det engagerad i frågan. Tidigare uteslöts homosexuella par som föräldrar, men sedan den 1 februari 2003 är det möjligt för homosexuella par att ansöka om att få adoptera barn. Och nu när skillnaderna är så små kan lika gärna partnerskapslagen upphöra, och äktenskapslagstiftningen ändras.
Torgny och Peter Skoog har redan ett barn genom att Peter har en son sedan ett tidigare förhållande. Men Torgny har inte gjort någon närståendeadoption av honom.
— Nej, han har ju redan en mamma och en pappa. Jag kan vara extrapappa. Om någon skulle gå bort skulle saken kanske hamna i ett annat läge, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om