Färre akutbesök efter apotekarstöd
Att ta hjälp av apotekare på akutmedicinska avdelningar nästan halverar risken för att äldre patienter efter utskrivningen från sjukhuset på nytt ska akut behöva söka sjukhusvård. I synnerhet minskar risken för att de ska behöva vård för problem med sina läkemedel.
- Enligt min mening borde det vara lika självklart att apotekare finns knutna till akutmedicinska avdelningar som att det finns sjukgymnaster vid ortopedavdelningar, säger apotekaren Ulrika Gillespie, doktorand vid Uppsala universitet och en av de ansvariga för undersökningen.
Den nya studien omfattar 400 patienter, alla minst 80 år gamla, som var inlagda vid två av Akademiska sjukhusets akutmedicinska avdelningar.
- Det är första gången som en studie på ett kontrollerat sätt prövat värdet av att apotekare direkt deltar i teamarbetet på avdelningarna i frågor som rör medicineringen av äldre patienter, säger Ulrika Gillespie.
Med slumpens hjälp fördelades patienterna på två lika stora grupper. Den ena fick sedvanlig vård. Den andra fick dessutom stöd av en apotekare med vidareutbildning i klinisk farmaci.
- Efter att ha gått igenom varje patients medicinering gav vi förslag om till exempel val av läkemedel, vilka doser som var lämpliga att använda och hur stort behovet var att följa upp patienternas medicinering efter utskrivningen från sjukhuset, säger Ulrika Gillespie.
I slutänden var det alltid den patientansvarige läkaren på avdelningen eller husläkaren efter utskrivningen från sjukhuset som hade sista ordet när det gällde patienternas medicinering. I tre fjärdedelar av fallen följde läkarna dock apotekarens råd.
- Vanligaste rådet var att avbryta medicinering som vi bedömde som skadlig eller onödig, näst vanligast att patienten skulle börja behandlas med ett nytt läkemedel. Inte sällan föreslog vi också justeringar av dosen, både nedåt och uppåt, säger Ulrika Gillespie.
Ett par månader efter utskrivningen hade apotekaren förnyad kontakt med varje patient för att gå igenom och förklara medicineringen och på så sätt motivera henne eller honom att följa den.
Trots att alla patienter var gamla och de flesta hade flera allvarliga sjukdomar var effekten av att apotekarna hjälpt till att få ordning på deras medicinering slående. Under året efter utskrivningen från sjukhuset gjorde 93 av patienterna som bara fått sedvanlig vård och 49 av patienterna som fått hjälp av apotekare nya besök vid akutmottagningen, en skillnad på nära 50 procent. Men skillnaden mellan grupperna skulle kunna ha varit ännu större.
- I några av de fall där patienter senare lades in på grund av allvarliga biverkningar hade läkare valt att behålla höga läkemedelsdoser fastän apotekaren förslagit sänkt dosering, säger Ulrika Gillespie.
Samtidigt betonar hon att de allra flesta läkare varit mycket positiva till att få stöd av apotekare inför beslut om patienternas medicinering.
- Glädjande nog har till följd av studien nu flera apotekare mer permanent knutits till åtta akutavdelningar vid Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett. De fortsätter dock att vara anställda av sjukhusapoteket, säger Ulrika Gillespie.
FAKTA
Biverkningar och andra problem med läkemedel är vanliga orsaker till inläggningar på sjukhus, i synnerhet bland äldre.
En orsak är att äldre använder mer läkemedel än yngre. I Sverige är 6 procent av befolkningen äldre än 80 år, men konsumerar 20 procent av alla läkemedel.
Äldre har också ofta försvagad lever- och njurfunktion som gör att de kan behöva andra doser av läkemedel än yngre.
Biverkningar och andra problem med läkemedel är vanliga orsaker till inläggningar på sjukhus, i synnerhet bland äldre.
En orsak är att äldre använder mer läkemedel än yngre. I Sverige är 6 procent av befolkningen äldre än 80 år, men konsumerar 20 procent av alla läkemedel.
Äldre har också ofta försvagad lever- och njurfunktion som gör att de kan behöva andra doser av läkemedel än yngre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!