Färre åker kollektivt

Trots målet att få Uppsalaborna att åka mycket mer buss, går utvecklingen i motsatt riktning. Resandet med kollektivtrafik minskar, medan bilresandet ökar. Det visar en ny rapport.

Uppsala2010-03-26 09:04
Utvecklingen mot ett ökat resande med kollektivtrafiken tar inte ens små kliv framåt, den går bakåt. Det visar en granskning av styrningen av stadstrafiken i Uppsala som kommunens revisorer har gjort.
- Genom den här rapporten vill vi markera att det är viktigt att kommunledningen vidtar åtgärder om man ska kunna nå målen om ett ökat kollektivtrafikåkande, säger kommunrevisionens ordförande Lars-Olof Lindell (S).

De mål som Lars-Olof Lindell talar om har satts upp av den borgerliga majoriteten i kommunen, och går ut på att öka resorna med kollektivtrafik med 50 procent till år 2014.
I revisorernas granskning hänvisas till undersökningen Kollektivtrafikbarometern, där ett statistiskt urval av befolkningen har intervjuats om sina attityder till kollektivtrafiken.
Enligt Kollektivtrafikbarometern har kollektivtrafikens andel av det totala resandet i Uppsala minskat, från 20 procent år 2006 till 17 procent år 2009.

Under samma period har bilåkandet ökat, från 43 till 51 procent. En ökning som skett på bekostnad av både cykel- och kollektivtrafik. Denna bild bekräftas om man ser till de resvaneundersökningar som har gjorts, och till beräkningar som kommunen har genomfört inför arbetet med en ny översiktsplan.
- Det är väldigt tydligt att Uppsala inte är på väg mot sina målsättningar. Ända sedan år 2000 har biltrafiken ökat sin andel av det totala resandet, säger Henrik Fagerlind som är revisionskonsult på Öhrlings Pricewaterhouse Coopers, och har genomfört kommunrevisionens granskning.
Kollektivtrafikbarometern visar också att 50 procent av de intervjuade är ganska eller mycket nöjda med stadstrafiken i Uppsala.

- Det är en ganska låg andel. Mycket lägre än i Karlstad och Luleå som vi har jämfört med. Där är nästan 80 procent nöjda eller ganska nöjda, säger Henrik Fagerlind.
Uppsalas problem, i förhållande till de jämförda kommunerna Karlstad och Luleå, är att det här har saknats en tydlig strategi för att nå målet om ökat kollektivresande. Samtidigt har de insatser som gjorts för att öka resandet inte varit tillräckliga.

Frågan om stadstrafikens styrning är på inget sätt ny. De gröna stadsbussarna i Uppsala har under många år skötts av så många som fyra inblandade aktörer (gatu- och trafiknämnden, Upplands Lokaltrafik, Gamla Uppsala Buss och Uppsalabuss). Flera utredningar har pekat på att fördelningen av ansvar dem emellan är oklar, och försök har gjorts för att förbättra situationen. Men enligt Lars-Olof Lindell återstår mycket arbete.
- Nu ska visserligen Upplands Lokaltrafik och Uppsalabuss ha samma vd, vilket underlättar. Men man måste vidta ytterligare åtgärder om fler ska vilja använda kollektivtrafiken, säger han.




Målet är att öka bussresorna med 50 procent
År 2007 antog kommunfullmäktige en klimatplan för Uppsala kommun. Målet i den är att till år 2020 minska Uppsalas utsläpp med 30 procent, jämfört med 1990 års nivå.

Ett viktigt medel för att nå dit är att öka resandet med kollektivtrafiken. Och målet har satts till en ökning med 50 procent till år 2014. Nu ser utvecklingen ut att gå i motsatt riktning.

UNT kunde nyligen också berätta att den borgerliga majoriteten sänkt ambitionen för hur mycket Uppsalaborna ska minska sitt bilresande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om