Farligt skogsarbete ska granskas

Skogsarbete är en av de mest riskfyllda branscherna. Efter sex dödslyckor bara i år ska Arbetsmiljöinspektionen granska 1 500 arbetsplatser. Satsningen välkomnas av skogsaktörer som på fredagen samlades till en stor mässa i Uppsala.

Reece Tawharu demonstrerar en motorsåg.

Reece Tawharu demonstrerar en motorsåg.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2012-08-24 17:16

En stor del av olyckorna inträffar när en enskild skogsägare är ute och jobbar i sin skog. Stora röjningsarbeten efter stormfällningar är också särskilt riskfyllda.
– Det är mycket slarv med motorsågar. Man måste ha ordentlig motorsågsutbildning, och ordentligt med skyddsutrustning. Det är så lätt att något händer, det vet jag själv, säger Sture Karlsson, vd för Mellanskog.

Föreningen har säte i Uppsala och ägs av 32 000 skogsägare som sammanlagt har 1,7 miljoner hektar skog. På fredagen öppnades föreningens årliga skogsmässa, som för första gången arrangeras i Uppsala. En av utställarna är branschorganisationen Skogsentreprenörerna, som organiserar 900 företag.
– Många av våra medlemsföretag kommer att bli granskade och vi tycker att det bara är bra, säger Lars-Göran Göransson, ordförande.

Skogsentreprenörerna har samarbetat med Arbetsmiljöinspektionen inför satsningen med granskningar som nu ska starta.
– De flesta olyckorna sker när man missbedömer hur träd ska falla. Utbildning är det enda som hjälper, säger Lars-Göran Göransson.

LRF har i ett par år drivit projektet Säkert bondförnuft, som håller i kurser och gör gårdsbesök om säkerhet i skogs- och lantbruk.
– Man måste få i gång ett arbetsmiljötänkande även på den lilla gården. Egenföretagare är också skyldiga att följa arbetsmiljölagstiftningen, säger Johan Mörner, som arbetar i projektet.

Den 1 december träder nya bestämmelser i kraft, där kraven skärps för att arbeta med motorsåg eller röjsåg. De som arbetar på fritiden eller i sin egen skog är undantagna från de skärpta kraven. Hittills i år har sex personer dött i olyckor som inträffat när de har arbetat med trädfällning. De senaste fyra åren har 26 personer avlidit i skogsarbete, och nära 600 arbetsolyckor har anmälts.

Arbetsmiljöinspektionen presenterade på fredagen en insats där 1 500 arbetsställen ska inspekteras inom skogsbruket.
– De många olyckorna är oroande. Det finns flera förklaringar till att situationen ser ut som den gör. En tydlig trend är att det blir allt fler små entreprenadföretag och där finns inte alltid den medvetenhet och kunskap som krävs i säkerhetstänkandet, säger arbetsmiljöinspektör Patrik Hemmingsson, nationell projektledare hos Arbetsmiljöinspektionen, till TT.

Fakta

Inspektörerna kommer särskilt att intressera sig för följande punkter:

  • Hur väl riskerna bedöms för allvarliga skador när träd fälls och skog avverkas.
  • Hur många skogsarbetare som är minderåriga och undantas de från arbetsuppgifter som är förbjudna för dem.
  • Om det finns möjlighet att snabbt tillkalla hjälp när man arbetar ensam.
  • Om skyddsutrustning används vid arbete med bekämpningsmedel, röjsågar och motorkedjesågar.

TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!