Farligt öka i vikt efter graviditet
Kvinnor som går upp i vikt efter att ha fött barn löper ökad risk att drabbas av komplikationer under nästa graviditet och förlossning.
— Våra resultat talar starkt för att vi måste öka ansträngningarna för att förebygga såväl övervikt hos unga kvinnor som viktuppgång mellan graviditeter. Men även normalviktiga kvinnor bör undvika att gå upp i vikt inför en kommande graviditet, säger professor Sven Cnattingius vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet i Stockholm.
150 000 kvinnor i studien
Han har tillsammans med forskarkollegan Eduardo Villamor vid Harvarduniversitetet i Boston gjort studien, som bygger på uppgifter om mer än 150 000 svenska kvinnor som alla fött mer än ett barn.
Analysen visade att kvinnor som efter en första graviditet gick upp i vikt betydligt oftare drabbades av komplikationer under nästkommande graviditeten och förlossning än vad kvinnor som lyckades hålla vikten mellan graviditeterna gjorde.
I siffror innebär det att en uppgång med minst tre enheter på den så kallade BMI-skalan, som används för att mäta kroppsmassan, ökade risken för att kvinnan skulle utveckla någon blodtryckssjukdom under nästa graviditet med drygt 75 procent och mer än fördubblade risken för graviditetsdiabetes.
Även risken för att barnet skulle dö i slutet av förlossningen, måste förlösas med kejsarsnitt och ha onormalt hög födelsevikt ökade när mammans BMI steg.
För en 170 centimeter lång kvinna motsvarar en ökning av BMI med tre enheter en viktuppgång på knappt nio kilo.
Klart orsakssamband
Flera tidigare studier har visat att överviktiga och feta kvinnor oftare än normalviktiga drabbas av komplikationer under graviditeten och förlossningen. Men forskarna har tvistat om kopplingen visar ett orsakssamband.
— Vår studie ger ett starkt stöd för att övervikt och fetma verkligen är orsaken till en rad störningar i ämnesomsättningen som påverkar både modern och fostret negativt, säger Sven Cnattingius.
Den nya studien har gjorts mot bakgrund av att övervikt och fetma ökar bland kvinnor i barnafödande åldrar. Mellan åren 1992 och 2001 till exempel ökade förekomsten av övervikt och fetma bland gravida i Sverige från 25 till 36 procent.
— Möjligen kan det vara en viss tröst att de allra senaste siffrorna talar för att ingen ytterligare ökning av fetma och övervikt bland gravida skett sedan dess, säger Sven Cnattingius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!