Att valborgsfirandet blivit synonymt med mycket alkohol är snarare regel än undantag nu för tiden. Det innebär också en stor påfrestning på kroppen för dem som väljer att berusa sig. Tobias Eriksson är överläkare på beroendemedicinska mottagningen vid Akademiska sjukhuset, och specialist på hur människor påverkas av alkohol.
Är det farligt att vara full flera dagar i rad?
– Ja. Varje berusningstillfälle är en risksituation där du riskerar att skada dig eller bli omdömeslös. Du försämras för varje dag, säger Tobias Eriksson.
Har du något exempel på vad som händer i kroppen när man blir full?
– De främre delarna av hjärnan som har med rätt och fel att göra prioriteras ner, du tappar bedömningsförmågan. Det som känns lustfyllt prioriteras upp. Hos en del människor är det här omdömeslösa mer uttalat, man brukar prata om "dåligt ölsinne".
Det optimala är så klart att välja alkoholfritt på valborg, men för den som ändå väljer att festa med alkohol finns det några tips att tänka på för att undvika risker. Att vätska upp sig med vatten eller vätskeersättning är a och o.
– Det är vätskebristen som ger symptom för baksmälla, så ett optimalt vätskeläge är livsviktigt, säger Tobias Eriksson.
Även tempot och vilken typ av alkohol du dricker är avgörande.
– En liten flaska starköl bryter de flesta ner på ungefär två timmar. Dricker du drinkar med ganska mycket alkohol och socker får du en snabb promillestigning – då är det svårt att avgöra när du fått i för mycket. Därför är öl eller cider att föredra, säger han, och tilläger:
– Red bull-drinkar är helt galet ur medicinska termer.
En annan viktig aspekt är sällskapet.
– När du dricker har du tagit ner gardet. Du är sårbar. Därför ska du vara i ett sällskap där du kan vara sårbar, då kan folk också påpeka när det är dags att runda av.