Farligt höga radonhalter i domkyrkan

Radonhalterna i Uppsala domkyrka måste sänkas och två radonbrunnar har nu beställts. Domkyrkans personal som arbetar i radonhalter flera gånger högre än riktvärdena försöker dock att inte oroa sig för radonets effekter.

Skyddsombudet och vaktmästaren Björn Åhlander.

Skyddsombudet och vaktmästaren Björn Åhlander.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2005-11-03 00:00
— Vi är på ett strålande humör, säger Anders Benil Steimer, en av domkyrkans vaktmästare.
Efter att det i slutet på 80-talet blev känt att halterna av den radioaktiva ädelgasen radon var mycket höga i domkyrkan är ordvitsar om att vara strålande väl inövade hos personalen.
Att höga radonhalter är farligt försöker de möta med behärskning byggd på kunskap.
— Efter de senate mätningarna tog jag reda på vad radon är och hur farligt det är. Varje år finns det ett antal fall där radon orsakar lungcancer, men i nittio procent av de fallen så är det kopplat till rökning. Så radonet i kyrkan är inget jag går och oroar mig för, säger Rickard Pettersson, vaktmästare.

68 800 becquerel
I vaktmästarnas utrymme uppmättes vid de senaste mätningarna 670 becquerel per kubikmeter luft. Gränsvärdet för en arbetsplats är 400. Men mitt i kyrkan var halten 1560 becquerel, och vid turistinformationen 2700. Här arbetar Lena Arnland.
— Jag går inte runt och oroar mig, men jag har hört att det kommer mycket radon ur den elva meter djupa brunn jag har bakom mig, säger hon.
Skyddsombudet och vaktmästaren Björn Åhlander har arbetat i kyrkan i över 30 år. Han tar radoneländet med stoiskt lugn, trots att han var med på 80-talet då radonhalten i domkyrkan genomsnitt låg på 17 000 becquerel. Han visar på den plats där det enskilt högsta värdet mättes upp, en pelare nedanför predikstolen.
— Här uppmättes 68 800 becquerel. Men vi blev inte så oroliga för det, vi förstod ju att det skulle bli åtgärder för att få ner halterna, säger han.

Arkeologiska fynd
Med hjälp av fläktar har värdena sedan sjunkit kraftigt, men är fortfarande för höga och nu ska två så kallade radonbrunnar installeras. Dessa ska med hjälp av fläktar under jord vädra ut radonet från marken under kyrkan till utsidan av kyrkan. I dag kommer radonet upp i kyrkorummet främst genom det trägolv från 1700-talet som ligger i delar av kyrkan. I golvet har slitsar, eller skåror gjorts för att dämpa akustiken i kyrkan. Ur dessa slitsar tränger radonet upp ur marken.
— Skulle trägolvet bytas mot sten så skulle efterklangen öka kraftigt. I dag är det sju sekunders efterklang i kyrkan, vid nio sekunder kan man bokstavligt talat tala med sig själv, berättar Magnus Olander.
Så att byta golvet har aldrig varit aktuellt. Men installationen av radonbrunnarna är inte någon komplicerad åtgärd i sig. Problem kan dock uppstå om man stöter på arkeologiska fynd i marken.
— Då kan det ju bli mer komplicerat och ta tid och bli kostsamt, säger Connie Boox, på företaget Bjerking, som gjort mätningarna och föreslagit åtgärder.

Viktigt med information
Connie Boox arbetar nu också med mätningar på Stockholms slott.
— Just i sådana här gamla kulturbyggnader kan radonhalterna vara väldigt höga och på slottet i Stockholm är halten betydligt högre än i domkyrkan, säger Connie Boox.
Nästa vecka ska företagsläkaren Lennart Friis från AB Previa komma till domkyrkan och informera om riskerna med höga radonhalter.
— Det är viktigt att få information, ofta är saker och inte lika farliga som det kan låta i medierna, säger Anders Benil Steimer.

FAKTA


Arbetsmiljöverkets gränsvärde för radon på arbetsplatser är 400 becquerel per kubikmeter luft.
För underjordsarbete, som gruvdrift, gäller dock ett gränsvärde som motsvarar ca 1 500 becquerel per kubikmeter vid drygt 1 600 timmars vistelse under jord per år, alltså åtta timmars arbetsdag under 200 dagar på ett år.
För bostäder gäller 200 becquerel, men detta är endast ett riktvärde.
Enligt företagsläkare Lennart Friis så finns studier om effekterna av radon från järnmalmsgruvor i Sverige och urangruvor i världen, samt från bostadsmiljöer.
Enligt alla undersökningar löper alla som exponeras för radon ökad risk för lungcancer, men när det gäller radon i boendet är det framför allt i kombination med rökning.
Miljön i övrigt på platsen man undersöker kan också spela roll.
- Domkyrkan är ju en i för övrigt helt ren miljö, säger Lennart Friis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!